För en vanlig Svensson kan filmen Dyke Hards biopremiär komma från ingenstans. Men faktum är att regissören Bitte Andersson jobbat med den här indiefilmen – en queer actionkomedimusikal – i fyra års tid. Bitte, gammal Konstfackselev och grundare av queerbokhandeln Hallongrottan, utvecklade idén med medarbetarna/manusförfattarna Alexi Carpenteri och Martin Borell. Det hela började med lokal-TV för Hallongrottan.
– Vi blev sugna på att göra film istället och från början var idén fejktrailers för olika genrefilmer, typ kampsport, fängelse, skräck, sci-fi, berättar Bitte. Vi tittade mycket på genrefilm och tyckte den var väldigt straight med få kvinnliga roller. Sen såg vi även mycket på queerfilm men tyckte den ofta var väldigt allvarlig och tragisk, med självmord och elände.
– Det fick aldrig sluta lyckligt, det var den största grejen, fyller Alexi i.
Så trion tog det bästa av två världar och började arbeta på sin första fejktrailer. Problemet var att den första tog ett helt år och blev endast två minuter.
– Droppen som fick bägaren att rinna över var när jag sydde en sidenboxarrock hela natten, och den far förbi kameran i en tiondels sekund, minns Bitte.
De slog ihop samtliga traileridéer till ett filmmanus och ett långt, mödosamt arbete inleddes. Idéerna byggde mycket på vad de själva ville se.
– Det var som en önskelista för filmbranschen. Vi bollade omkring de här idéerna ganska mycket, hur vi skulle slå ihop dem. Det slutade med en road movie om ett rockband.

Bitte Andersson

Det är en unik film, inte bara för dess kombination av action, humor, splatter och musikalinslag utan även för att den bekostats till största del av filmskaparna själva. Man har även rollsatt den med vänner till Bitte och hennes team.
– Vilka karismatiska personer känner vi som kan göra det här gratis, tänkte vi. Så vi hade faktiskt skrivit och klippt ut deras ansikten från Facebook och satt upp på papper, skrattar Bitte.

Idag fredag har den biopremiär och hela artikeln kan du läsa i QX novembernummer 2014. Ladda ner som PDF här