– Oscar Zia om att komma ut

Oscar Zia, som just nu syns på QX februariomslag med anledning av hans Melodifestivalmedverkan om två veckor, dyker i eftermiddag upp i videobloggen Tampodden där han pratar med programledaren Clara Henry efter att han velat berätta sin historia för henne. Vi fick en exklusiv pratstund med Oscar efter att media nu på morgonen skrivit att han kommer ut.

Hos Clara berättar han om sina tankar kring att komma ut. Hur han brottats med tanken att berätta ett bra tag, för att han inte vill göra en stor grej av det, och att han haft svårt att säga ord som homosexuell, bög och gay.

Men nu väljer Oscar alltså att berätta, för låten han tävlar med, Human, handlar om att vi alla är lika i grund och botten. Måste man göra skillnader på folk på grund av exempelvis deras sexuella läggning?

Hur känns det nu när det är ute?
– Det känns bra. Jag är superrörd över den fina respons jag fått. Jag blir glad över att det kanske kan hjälpa andra unga som mår dåligt över att inte våga berätta vem dom är. Jag sträcker gärna ut en hand och är ett stöd för så länge det inte anses vara normen att vara homosexuell så måste vi fortsätta kämpa för att normalisera. Vi har kommit långt men inte tillräckligt.

Du säger att du inte vill göra en stor grej av det men ändå möts vi idag av rubriker som Expressens Oscar Zia kommer ut som homosexuell. Hur känns det att se i text?
– Dom skriver ju fakta men jag kan känna att det är så dubbelt. Vad är det jag gör som är så stort, vad kommer jag egentligen ut med? Det är ju det här vi måste kämpa mot, att avdramatisera och inte få det till en stor grej. Men samtidigt, när det fortfarande inte är normen så är det ju bra att man berättar för att kunna inspirera andra att också vara sanna och ärliga mot sig själva och våga säga vem man är. Och jag som offentlig person kan inte vara en förebild om jag inte är sann mot mig själv. För mig handlar det om att vara 100 procent ärlig.

Har det varit jobbigt att få frågor om vem du blir kär i, och känner du att du har ljugit?
– Till en början trodde jag på mina egna lögner, att jag föredrog en viss typ av tjejer och så. Men sedan slutade jag tro på det och ljög bara. Men det kunde störa mig att det aldrig frågades ”vad blir du kär i?” Varför kunde inte frågan ställas öppet? Det bara förutsattes att jag gillade tjejer. Men samtidigt, jag var heller inte redo att själv berätta.

Du har svävat kring svaren angående låten, som i senaste QX där du säger att du haft mycket funderingar kring vem du är och så. Varför berättar du just nu?
– Jag var på G i början av hösten men sedan blev jag osäker. Hur skulle jag göra? Jag vill inte göra det till en stor grej men förstår också att det är något det kommer skrivas om. Och ju närmare jag kom deltävlingen och ju mer jag berättade om låten desto fler frågor fick jag och till slut ville jag bara få det överstökat. Human är ju min personliga historia där jag frågar just varför man ska behöva berätta en sån här grej, vi är ju alla lika i grunden.

Du säger hos Clara att du har svårt att säga orden homosexuell, bög, gay, för du tycker det känns så hårt?
– Ja och jag vet inte varför. Men jag tror det har att göra med att jag får en stämpel. Jag vill hellre få en stämpel som typ ”inspirerande” än stämplas för vem jag bli kär i. Men det är en tidsfråga tror jag. Just nu är jag inte helt bekväm med den stämpel tänker jag. Men det blir jag nog med tiden.

Du tävlar ju om två veckor, känns det lugnt att media ändå kommer att fråga om det här och vilja prata mer om att du kommit ut?
– Ja. Jag har inget att dölja men jag hoppas också att det blir fokus på låten och mitt framträdande. Men eftersom det här hänger ihop med det jag sjunger om så finns det ju en naturlig koppling.

I intervjun med Aftonbladet berättar du att du tänkte att det går över och att du nog skulle blir straight och skaffa fru och barn ändå. Ett resonemang som jag tror många homosexuella känner igen sig i…Ser du att det går lika bra med man och barn idag?
– Ja, absolut, det gör jag verkligen. Men jag tänker ju inte direkt på att skaffa familj idag (skrattar).

Och slutligen, är du singel?
– Ja!