Sugen på debatter, kultur och fest? I helgen blir det Pride i Skövde och Faun liksom på andra sidan vattnet – i Åbo.
I Skövde startar HBTQ-dagarna redan på fredagen med en mässa i Sankta Helena kyrka följt av en drogfri fest på Nyeport. Och just Nyeport är centrum för helgens aktiviteter. Bland annat kommer Qruiser-bloggaren och Kd-politikern Maria Hansson Nielsen för att berätta om sin resa från ”rikshomofob till transaktivist”. Kanske lyfter hon även den fråga hon nu driver om behovet av att starta ett nytt trossamfund, en regnbågsförsamling. I Nyeport blir det dessutom filmvisning och poetry slam med Nino Mick. Söndagen är döpt till ”familj- och anhörigdag” där det i stadsbiblioteket blir sagoläsning för barnen, anhöriga till hbtq-personer träffas och det blir en ”nybörjarkurs” där RFSL berättar om vad som egentligen döljer sig bakom alla bokstäverna och begrepp som cis och genus.

I Falun är det lördag som gäller och Arenan som öppnas 13.00 med RFSL Ungdoms förbundsordförande Gisela Janis som håller tal. Dagen fylls sedan med nästan 40 olika seminarier och evenemang i olika delar av Arenan. På en enda dag!
Trans- och funkisfrågor liksom BDSM lyfts och det debatteras om rasism. Det blir möte med stolta föräldrar och fackförbundet Kommunal liksom med landstinget och Amnesty. I ”Smedjan skaparrum” fokuseras det på fittan medan normer ifrågasätts i ”Hyttan”.
Även på Dalarnas museum blir det föredrag, seminarier och workshops hela dagen och klockan 23.00 hålls en midnattsmässa i Falu Kristine Kyrka.
Start för dagen är paraden som samlas 11.30 i hörnet Ölandsgatan/Nybrogatan för att gå till just Arenan. Inför paraden blir det peppning av Farao Groth.
På vägen passeras Etage där Pridefesten avslutar Falu Pride. Missa inte att Strula med Siri står på stora scenen i Arenan 20,15 följt av en performance av Alex Alvina Chamberland.

Med båt eller flyg tar man sig enkelt från Sverige och Åland till Åbo. Där arrangeras under lördagen en Pride-dag med förhoppningen att kring 1000 personer skall delta.
– Vi vill visa att man också i den här staden vill ha framåtsträvande politik och inte stanna i medeltidens normer, säger koordinatorn för Pridedagen Roosa Laaksonen.
Att Finland ligger efter övriga Norden när det gäller äktenskapsfrågan är en fråga som lyfts, en annan att det politiska arbetet med att förändra Finlands translagar gjort halt.
I Åbo blir det parkfest, där man ser ut att ha riktigt tur med vädret, parad genom staden och så en fest på kvällen.
Åbo Pride arrangeras av frivilliga från olika politiska partier , liksom universtitetsfolk och andra privatpersoner. De grönas partiledare Ville Niinistö, bördig från just Åbo, liksom musikern Mira Luoti är ”faddrar” till Åbo Pride.