Efter att Storbritannien i en folkomröstning valt att lämna den Europeiska Unionen har fram till klockan ett lördagen den 25 juni över 1 miljon britter skrivit under en uppmaning om att folkomröstningen skall tas om. Argumenten för detta handlar om att för få deltog i torsdagens omröstning, trots att det var ett av det högsta valdeltagande i modern tid i landet.
Från förespråkare för hbtq-rättigheter i Storbritannien har argumenten för att stanna i EU handlat om att ekonomisk och social stabilitet är bra för hbtq-personer, liksom att genom EU-samarbetet kan Storbritannien vara med att påverka utvecklingen i hela Europa.
Just det senare handlar även kommentarerna om från den europeiska HBTQ-rörelsen.
ILGA-Europa, som i år firar 20 år, arbetar bland annat med EU för att stärka rättigheter i alla medlemsländerna. På fredagen, strax efter att valresultatet var klart, beklagade organisationen i ett uttalande valresultatet.
”Som ett europeiskt nätverk av aktivister som arbetar förmänskliga rättigheter, beklagar vi självklart att Storbritannien inte längre kommer vara en röst för framsteg inom EU.”
”Från ILGA-Europas perspektiv är buskapet vi måste ta med oss från resultatet av folkomröstningen att behovet av solidaritet inte minskar, utan ökar. Behovet är större för medkänsla, där vi inte fokuserar på det som skiljer oss åt. Och vi behöver glädjas åt vår gemensamma mänsklighet istället för att dra oss tillbaks i en instängd världsbild.”
ILGA-Europa konstaterar dock i uttalandet att arbetet tillsammans med de brittiska hbtq-organisationerna inte störs av att landet nu väljer att lämna EU.