– Göm inte bort den kamp vi för i Uganda.
Det är hbtq-kämpen Richard Lusimbos budskap när han träffar QX under ett besök i Stockholm, inbjuden av Blackebergs Gymnasium för att tala om sitt arbete under dess ”internationella vecka”.
– Efter att vi lyckades stoppa skärpningen av lagen, den så kallade Anti Homosexual Bill, och myndigheternas förföljelse av oss inte är lika påtaglig längre, så märker vi att intresset för Uganda svalnat bland de som tidigare gett oss stöd, berättar han för QX.
– Det är oroande eftersom de antihomosexuella krafterna nu ändrar strategi och mobiliserar igen. Vi måste få möjlighet att fortsätta arbeta för att ändra attityderna i landet.
Richard Lusimbo kom till Sverige och Blackebergs Gymnasium redan 2004, men det var först 2011 som han kom ut och började arbeta mer aktivt med hbtq-frågor. Relationen med skolan har fortsatt och idag är det en riktig ”höjdare” som eleverna fått möta och prata mänskliga rättigheter med.
Förutom hans engagemang i den ugandiska organisationen SMUG, sitter han som en av intrenationella hbtq-rörelsen ILGAs vice ordföranden. Han sitter i ledningen för afrikanska ILGA, arbetar med Pride Uganda, har gjort dokumentärfilmen ”And Still We Rise”, och, såklart därmed hamnat i den ugandiska skandalpressens fokus – uthängd på löpet.

Och så är han part i att få den amerikanske predikanten Scott Lively dömd för den skada han utsatt Ugandas hbtq-personer för. Lively som tillsammans med andra antihomo-aktivister från den amerikanska kristna högern fokuserat sitt ”missionerande” i Uganda på att hetsa fram hat mot homosexuella. Rättegången i USA är möjlig eftersom icke amerikanska medborgare kan stämma amerikaner som begått brott mot mänskliga rättigheter i de drabbades länder. I Uganda ledde deras mission-kampanjer till en försvårad situation för hbtq-personer och lagförslaget som innehöll dödsstraff och angiveritvång.
Richard Lusimbo, liksom medkämpen Frank Mugisha som under onsdagen mötte kronprins Haakon i Oslo, hoppas nu att Livelys hat-missionerande skall leda till fällande dom i USA.
– Det vore en enorm framgång för oss, säger Lusimbo. Först och främst för att det skulle sända en tydlig signal till homofober att de inte kan agera som de gjort mot oss. Då kommer vi efter dem med alla de lagar vi kan använda oss av. Var de än befinner sig och var de än sprider sitt hat.

Just de legala verktyget har visat sig framgångsrikt för den ugandiska rörelsen. När parlamentet 2014 röstade för den drakoniska skärpning av landet antohomo-lagar, kunde de två med hjälp av advokater få den stoppad av tekniska skäl.
– Att vi kunde arbeta på det sättet var tack vare det ekonomiska stöd vi fick från Regnbågsfonden i Sverige, berättar han.
Ett stöd som Frank Mugisha kunde ta emot ur Jonas Gardells hand vid Gay Jul Regnbågsmässan året innan.
Men framgången har också lett till att det internationella samfundets fokus har flyttats.
– Det vi behöver stöd till att göra nu är att ändra attityderna i landet, säger Richard Lusimbo. Det skall helt enkelt inte längre gå för politiker att vara korrumperade och dåliga och så fort det är valtider vända all debatt och kritik till att handla om att skräpa tonen mot homosexuella.
För så fungerar det just nu, menar han. Massmedias och ledande politikers hetskampanjer mot homosexuella gör att de bara kan vifta med homo-spöket så fort sociala protester hotar makten. Så vänds vinden.
För SMUG och den ugandiska hbtq-rörelsen är strategin nu att bygga allianser med andra rörelser som kämpar för mänskliga rättigheter. Så var det när de arbetade mot förslaget till anti-homolag och så är det nu är de, tillsammans med hiv/aids-organisationer kämpar för att PReP skall användas för att stoppa spridningen av hiv, inte minst bland unga kvinnor.

Pridedeltagare som 24 september i år bussades iväg av polisen

I år kunde Pride Uganda hållas i september. Men inte utan stora problem. Landets minister för ”etik och integritet”, Simon Lokodo, gjorde allt som stod i hans makt för att stoppa Pride.
– När polisen gav oss tillstånd så hotade Lokodo att skicka ut mobben för att misshandla oss, berättar Richard Lusimbo.
Och Lokodos fräsande och hotande fick till slut polisen att flera gånger stoppa den redan tillåtna paraden. Vid ett tillfälle, berättar Lusimbo, blev en ung kille så rädd för att tas av polisen och hängas ut i media, att han vid en razzia mot en fest kastade sig ut från fjärde våningen.
– Trots fallet och de skador han fick så fick han ingen hjälp, utan slängdes upp på ett bilflak och lastades av på ett sjukhus där ingen vågade ge honom hjälp. När vi till slut hittade honom kunde vi ta honom till privat vård. Men bara det kostade tusentals dollar.
Torts alla problem så lyckades Pride ändå genomföras, på privat mark och skyddat från insyn.
– Men vi är så enormt glada att det kunde genomföras på vårt sätt, säger han. OK, vi kunde inte gå på gatorna, men vi kunde i trygghet fira vår stolthet. Därmed vann inte ministern.

Richard Lusimbo vid sitt besök i Stockholm

Samtidigt som Richard Lusimbo talar om de allvarliga problem som hbtq-personer möter i landet, med svåra trakasserier i hemmet, skolan och på arbetsplatser, med hatisk media och politiker som gör allt för att hitta vägar att skärpa antihomo-lagarna, så finns även ljuspunkter.
För tre veckor sedan kunde Frank Mugisha träffa premiärministern Ruhakana Rugunda och diskutera hbt-frågor på ett sansat sätt. Polisen följer lagarna i landet, i alla fall om inte ministrar pressar dem och det finns journalister som faktiskt är öppna för att lyssna till annat är amerikanska hatpredikanters hat och hets.
– Nu behöver vi stöd för att genomföra vår strategi om att vända attityder bland folk så att politikern inte kan smita från sitt sociala ansvar genom att vända blickarna bort från samhällsproblem och istället rikta dem mot oss.
Ett tufft, strategiskt mödosamt och metodiskt slitsamt arbete.
Sedan Pride Uganda har Lusimbo varit på ILGA Afrikas möte i Gambia, med representanter från hela 34 länder på kontinenten, och efter Stockholm och USA bär det så av till Bangkok där ILGA har sin världskongress.
Richard Lusimbo är tillbaks i Uganda först i mitten av december för att då fortsätta kampen tillsammans med alla de andra modiga aktivisterna.
Vilka hjältar!

And Still We Rise_Trailer