När myndigheterna först inte godkände paradvägen som planerats så blev jag riktigt arg. Så futtigt! Så omåttligt gement att försöka förhindra att låta denna manifestation för kärlek och mänskliga rättigheter gå genom de centrala delarna av Vilnius.
Kampen för mänskliga rättigheter är en ständigt pågående kamp. Den tar aldrig slut. Vi ser nu hur våra rättigheter här hemma blir fler och fler. Att lagstiftningen kommer på plats, att hatbrotten tycks minska, att fler kommuner väljer att hbt-certifiera verksamheter och att Pride firas på alltfler platser i Sverige.
Kort sagt så har det blivit mycket bättre! Här!
I andra länder i vår närhet så går tyvärr utvecklingen åt helt fel håll. Ryssland är kanske det värsta exemplet där nu även turister som besöker landet riskerar att arresteras om de visar sin kärlek öppet. Hat, våld och död drabbar de som öppet vågar vara sig själva. Det är bedrövligt!
Att finnas på plats i Vilnius är ett sätt att förändra till det bättre. Det kommer att bli bättre! Det vet vi som arbetar aktivt för förändring nu. Och det vet de som under alla år kämpat för våra rättigheter. Vi måste dock alltid se till att bevaka det vi fått. Kampen för mänskliga rättigheter för alla tar aldrig slut.