Den 22 april i år inför sultanatet Brunei en ny strafflag. I den nya strafflagen skärps straffet för sex mellan personer av samma kön. Från att ha kunnat ge 10 års fängelse införs nu dödsstraff, specificerat till stening.
Rupert Colville, talesperson för Förenta Nationernas högkommissarie för mänskliga rättigheter, fördömer i ett uttalande den nya strafflagen.
I lagen kommer förutom homosexualitet även otrohet, våldtäkt, att tala nedsättande om Koranen liksom blasfemi, att förklara sig vara profet eller icke-muslim och mord att straffas med döden.
– Att införa dödsstraff för ett så brett spektrum av brott strider mot internationell rätt, säger Colville i uttalandet enligt Pinknews.
FN hoppas även att Brunei trots de nya lagarna skall bibehålla det moratorium gällande dödsstraff som gällt sedan 1957. Och att man skall göra detta moratorium permanent.
I samband med det svenska kungahusets statsbesök i Brunei 2004 utbröt en het mediedebatt dels för att det ens genomfördes och dels för att kung Carl Gustaf ansågs beskriva den enväldige Sultanens relation till sitt folk i allt för positiva ordalag.

Lär mer på ohchr.org