Inför valet har RFSL låtit riksdagspartiernas och även Piratpartiets och Feministiskt initiativs riksdagskandidater svara på vad de står i 14 viktiga hbtq-frågor.

321 riksdagskandidater har poängsatts. 20 av dem har erhållit maxpoäng, däribland tre hbtq-toppar, Hans Linde (V), Lars Gårdfeldt (Fi) och Anna Troberg (PP).

Hon är den enda partiledare som fått maxpoäng, högre än både Gudrun Schyman (Fi), Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin (MP) och Åsa Romson (MP), som också fått höga poäng. De andra partiledarna har inte svarat på enkäten.

Den är tänkt som en hjälp för väljarna och man kan ta reda på vad ens favoritkandidat tycker i hbtq-frågor och hur riksdagspartierna röstat. Poängen tilldelas partierna efter RFSL:s ståndpunkt.

Bland annat har kandidaterna fått tycka till om surrogatmödraskap, avskaffandet av informationsplikten gällande hiv i smittskyddslagen och juridiskt könsbyte innan man fyllt 18.
– Vi vill också att man ska kunna genomgå en könskorrigering innan man fyllt 18 år. Det känns konstigt att man tvingar ungdomar att genomgå en pubertet och sedan tillbaka igen. Det ska inte politiker få bestämma, utan personen själv, läkare och psykologer, säger Anna Troberg, som tillsammans med de andra partiernas representanter närvarade på Pridehouse när rapporten presenterades.

Ytterligare fyra piratpartister fick maxpoäng och utifrån enkätsvaren har Piratpartiet fått högst överensstämmelse med RFSL:s ståndpunkter, 91,3 procent.
– Det gör mig väldigt glad, för när jag gick med i partiet 2008 fanns inte något hbtq-fokus. Då handlade det om integritet och internet. Men hbtq är ju också integritet. Vad kan vara mer integritetskränkande än att inte få vara sig själv?

Hon berättar att hon arbetat aktivt med hbtq-frågor i partiet för att som hon säger ”få med alla på båten”. Närvaro på Pride, att hon berättat i sin blogg hur det är att leva som lesbisk och nolltolerans mot homofobi har lett till ett öppnare parti.
– Undersökningen är ett kvitto på att vårt arbete lett någonstans. Jag har aldrig backat undan när jag stött på homofobi och bemöter gärna kommentarer på nätet.

Det finns de som lämnat partiet, eftersom de inte tyckt om att ta ställning för hbtq-personer.
– Gör man inte det är Piratpartiet inte rätt parti. Vissa säger ”Anna har tagit över partiet med sin homoagenda”. Men alla i vårt parti ska stå för mänskliga rättigheter.

Miljöpartiet var det parti om hade flest kandidater som fick maxpoäng, hela tio stycken. Lite mer än hälften, 321, av kandidaterna har svarat på enkäten.

Anna Troberg.

Hela enkäten hittar du här.