Solen skiner och det är den där härliga tiden på året när Stockholm har gått in i någon slags dvala. Men i veckan blir det ändring på det. Då är det nämligen dags för mig och mina vänner och alla som känner sig delaktiga att dra igång den här stan ordentligt. Då är det Stockholm Pride.

Pride är roligt och fantastiskt på så många sätt. Och arbetet som Stockholm Pride gör är viktigt. Dels för att öka toleransen och förståelsen för HBTQ personer i samhället men också för att stärka alla de människor som tillhör den ovannämnda gruppen inifrån.

I Sverige har vi kommit långt i kampen om lika värde och öppenhet. Prideparaden ses utav närmare en halv miljon människor som hurrar på de nästan 60 000 deltagarna. Företag som 7-Eleven viger samkönade par i sina butiker så är det lätt att tycka att vi äntligen nått i mål. Vissa menar till och med att Pride inte behövs längre. Det håller inte jag med om och här är varför.

Söndagen den 29 juni kom jag och en kompis in på en 7-Elevenbutik i centrala Stockholm för att köpa tuggummi. Vi hade varit ute och var på gott humör och skojade med varandra. Butiksbiträdet tittade på oss med skepsis och avbröt oss med frågan: Är ni bögar?

Vi svarade att ”Ja det är vi hurså?” varpå han undrade varför vi vill ha sex med barn. Ja, du läste rätt… Jag blev så chockad och överrumplad att jag valde att stanna kvar och ta diskussionen snarare än att be honom dra åt (insert bad word) och gå därifrån. Han var lugn men tydlig och menade att, om man som man, inte vill ha en kvinna som sin partner, så är man så pervers att man också per automatik är pedofil.

Jag vill göra klart att jag inte anklagar 7-Eleven för det enskilda butiksbiträdets agerande eller värderingar, utan ser händelsen mer som ett tecken på att homofobin finns överallt. Till och med inne hos huvudsponsoren av Pride.
I år kommer det många förstagångsfirare till Pride, till dem och alla som inte har kraften att stå emot den typ av ignorans och förnedring, som jag och min vän fick utstå, vill jag säga en sak. Pride är fest, men mer än så. Det är en drivande faktor för ett öppnare samhälle utan diskriminering mot mig, dig och alla andra som inte tillhör heteronormen.

Jag vill inte bara kunna gifta mig och skaffa barn, jag vill också kunna köpa tuggummi utan att bli kallad pedofil. Därför firar jag Pride.

Happy Pride!

Christopher Waldekrantz