På Facebook meddelades tidigt på morgon att författarinnan, konstnärinnan och samhällsdebattören Birgitta Stenberg avled, i en ålder av 82 år, klockan 01.30 i sitt hem på Smedsbolet.
I meddelandet, som lagts upp av Stenbergs fru Kerstin Bjärkstedt tackas vårdpersonal och så skriver hon att de sista ordet från Birgitta Stenberg blev: ”Nu är det här och ALLES IST GUT”, (allt är bra, på tyska).
Birgitta Stenberg var på senare år allt mer synlig i Pride- och andra hbt-sammanhang och höll bland annat invigningstalet på 2013 års Stockholm Pride tillsammans med Alexander Bard.
Vid flera av West Prides festivaler deltog hon aktivt på scen och med konstutställningar. Vid 2005 års QX GayGala var hon på plats för att ta emot priset för Årets Bok, ”Alla vilda” och hon har sommarpratat ett flertal gånger, en hedersbetygelse så god som någon. 2005 mottog hon även Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, en i raden av utmärkelser hon fått.
Stenberg skrev även flera filmmanus liksom radioteater. Bland annat Raskenstam, grundmanuset till Apelsinmannen och hon var en av de som skrev manus till TV-serien Lösa förbindelser.
2009 skrev hon sin sista teaterpjäs, ”Margareta ­- drottning av Bohuslän”, en hyllning till Västkustens kvinnor. Ett Västkusten där hon hade sitt hem, sin själ och sitt hjärta.
Tidigt var Birgitta Stenberg varit öppen med sin bisexualitet, något som tidigare inte var lika självklart att vara öppen med som idag. Hon var en befriande frispråkig människa som vågade säga saker som kan anses känsliga, kring såväl sexualitet och erotik men framförallt kring synen på droger. För det krävs mod och för det krävs integritet och en respekt i samhället som få uppnår.
34 böcker hann hon ge ut liksom 16 barnböcker om Billy tillsammans med Mati Lepp. I böcker som ”Kärlek i Europa”, ”Apelsinmannen” och ”Alla vilda” tog hon upp sexualitet och kärlek mellan kvinnor.
Sverige får idag, med djup tacksamhet, ta farväl av en av vårt lands vackraste, klokaste och befriande uppriktiga människor.

Birgitta Stenberg invigningstalade vid Pride 2013. Här med Alexander Bard
Birgitta Stenberg i sitt hem 2012