Anton gjorde musik av sina rädslor

Du har tagit dina erfarenheter om att våga ta steget och vara dig själv och skrivit musik om detta, varför?
– Det började med att jag läste en artikel om att hatbrotten i New York ökat sen året innan (2013). Det blev som ett slags uppvaknande för mig som tycker att jag känner mig ganska trygg i Stockholm. Jag började komma ut till mina kompisar när jag var 15 och till min familj när jag var 16, sedan dess har jag varit väldigt öppen och ärlig om min läggning och vem jag är och aldrig riktigt stött på några problem. Ungefär samtidigt som jag började arbetet med EP:n började jag också dejta mer på riktigt vilket har fått mig att inse att jag nog inte är så avslappnad och öppen med min läggning som jag trodde. Jag tyckte det var jobbigt att kyssas hej då på tunnelbanan, kände att jag behövde skanna av vilka som var i närheten innan man håller i handen på stan. Det finns så många trångsynta och fördomsfulla människor därute, och dom vinner ju på att vi går runt och visar hänsyn åt deras skeva idéer om hur alla ”ska va”. Så jag gjorde musik av det. Väldigt mycket för min egen skull, men förhoppningsvis kan någon annan också läsa in sina egna erfarenheter och tankar i låtarna och finna inspiration, hopp och glädje. Eller bara dansa.

Vem är du, och vad har du gjort tidigare?
– Jag heter Anton Leuba, jag är sångare och låtskrivare. Jag har alltid varit väldigt kreativ och haft siktet högt. Jag har alltid sjungit och hittat på egna texter och melodier. Jag tror min första nedskrivna låttext är från när jag var 7 år gammal, nedskriven med grön krita. När jag var 14 fick jag min första dator och började jobba med elektronisk musik. Så att plugga sång och låtskriveri var ett naturligt steg efter gymnasiet och efter det har jag gett ut två singlar och och nu även första EP:n.

Hur skulle du själv beskriva din musik?
– En flört med 80-talet, jag gillar soundet av syntharna man använde sig av då och man skapade lite ramen för hur elektronisk pop ska låta. Jag skriver oftast lite lekfulla melodier och texter med ganska stort allvar i, även om jag vill behålla glimten i ögat. Jag ser ju helst att folk blir glada av min musik.

Vad inspireras du av när det kommer till musiken?
– Jag blir inspirerad av en riktigt snygg pop-produktion eller en ovanligt välskriven text. Men också rytmer och beats. När inspirationen tryter kan jag också sitta och kolla på robot-videos på youtube.

Videon ser ut att ha varit rätt kul att spela in, hur och när spelade ni in den?
– Vi spelade in på en fest hemma i en kompis lägenhet i mitten av oktober. Jag hade idén om att jag ville göra en fest-video till första singeln, Kickin’ & Screamin’ för att den handlar om att man vill fly verkligheten. Så vi tog en kamera, lite masker, ett glatt kompisgäng och några flaskor sprit, sen körde vi.

Anton Leuba på Spotify

Anton Leuba på iTunes