Det är bara ett avsnitt kvar av den norska thrillerserien ”Ögonvittnet”. En serie som fått mig att längta till måndagskvällarna under vintern, dels för att den är otroligt spännande och dels för att kärlekshistorien med Henning och Philip är både gripande och känns trovärdig.
I första avsnittet av ”Ögonvittnet” får vi se hur Henning och Philip befinner sig i skogen där Henning kör motorcross. De tar sig in i en stuga och efter en stunds prat om tjejer och känslor börjar de kyssa varandra i sängen. När de hör att det kommer en bil utanför gömmer de sig vid fönstret och blir vittne till hur en person avrättar ett antal personer.
Utan att avslöja för mycket av handlingen lyckas Henning och Philip komma undan, men mördaren har sett en av killarna så nu väntar de bara på att mördaren ska hitta dem. Då Henning är rädd för att tvingas berätta ”vad de gjorde i stugan” bestämmer han att de inte ska säga något när polisen undrar om de sett något i skogen. Men tiden går, mördaren kommer närmare och snaran dras sakta men säkert åt…
– Har ni ett avsnitt kvar? undrar Odin Waage som spelar Henning, när jag når honom på hans mobiltelefon. Åh, det sista avsnittet är väldigt spännande. Det är otroligt mycket som händer så ni har något att se fram emot.
Serien spelades in för två år sedan och när serien visades i Norge i höstas såg hela 750 000 personer sista avsnittet.
– Det är ett skitspännande avsnitt, säger Axel Gehrken Bøyum som spelar Philip. Och reaktionerna på hela serien har varit superbra. Jag har fått mycket mail och kommentarer på facebook.
Axel och Odin, som båda är 19 år idag, fick rollerna via auditions. Över 700 personer sökte rollerna och det var först när de bara var fyra kvar i uttagningen som de fick veta att de skulle spela ett kärlekspar.
– Det är klart att man tänkte lite om man skulle bli retad i skolan och vad kompisarna skulle säga, men jag beslutade mig ändå för att fortsätta uttagningen, säger Axel.
– Samma här, säger Odin. Jag och Axel lärde känna varandra så bra, så det kändes inte konstigt alls när vi väl fått besked om att det var vi två som fått rollerna som Henning och Philip.
Men egentligen var det tänkt att Axel skulle spela Henning och att Odin skulle spela Philip, men regissören Jarl Emsell Larsen beslutade att kasta om rollerna.
– Han hade sett mig i någon produktion tidigare vet jag, men då var jag lite tanigare och lite mindre, säger Odin. Jag tränade ju styrketräning sex gånger i veckan så jag hade väl blivit lite mer macho (skrattar), så Jarl tyckte kanske att jag passade mer för rollen som Henning.
Fick ni några tips eller någon vägledning hur ni skulle spela två killar som var kära?
– Ja, vi fick bland annat i hemläxa att se Brokeback Mountain, säger Odin. Jag och Axel sågs en kväll och tittade på den. Det var en fin film. Sen ville de att vi skulle öva att kyssa varandra, men vi kom överens om att bara köra på under inspelningen. Det var ingen big deal.


Även om berättelserna i ”Brokeback Mountain” och ”Ögonvittnet” skiljer sig väldigt mycket åt finns det vissa likheter mellan rollkaraktärerna. Philip i ”Ögonvittnet” är precis som Jack i ”Brokeback” säker på sin homosexualitet och vet vad han vill även om han inte berättat för någon om sin läggning, medan Henning är som Ennis, han sitter långt in i garderoben och har svårt att acceptera sina känslor.
– Den här rollen har gjort att vi växt som personer, säger Axel. Och att spela en kille som är kär i en kille är ingen större skillnad än att spela en kille som är kär i en tjej, det var bara att visa samma känslor och vara på samma sätt som man är då, säger Axel och fortsätter:
– Det är inte så vanligt i Norge att unga människor spelar homosexuella. Men det har tagits emot bra.
– Men det är klart att en del kompisar har retat en lite, säger Odin, men det är bara kul och det är på ett kärleksfullt sätt.
Har era vänner tittat på serien?
– Ja, vi var ett stort gäng på skolan som tittade tillsammans när det sändes, säger Odin. Det var väldigt speciellt och härligt.
– Ja, det är många som tittat och kommenterat, några ville veta hur det skulle gå, säger Axel och skrattar.
Har ni några gaykompisar?
– Nej, jag känner inte direkt någon, säger Axel.
– Ja, jag har två kompisar på skolan här i Drammen som är gay, berättar Odin.

Idag är Axel och Odin goda vänner och båda drömmer om att livnära sig som skådespelare. Axel är just nu aktuell med ett teaterstycke som ska turnera i Norge, medan Odin pluggar drama på en folkhögskola i Drammen.
Hur är det med beundrarbrev då, har ni fått några?
– Jo, det har vi väl fått en del också, men Odin hoppades ju glatt innan serien att vi skulle få mycket beundrarbrev från tjejer, men han får nästan bara brev från killar (skrattar).
– Ja, men det är trevligt det med, säger Odin. Det är många homosexuella som skriver och tackar för serien, att de känner igen sig i oss och att vi normaliserar homosexualitet, så det känns bra. Sen är det en del som undrar om jag verkligen är helt säker på att jag är hetero (skrattar). Jag får ta det som en komplimang, som ett bevis på att jag och Axel gör ett bra jobb…

”Ögonvittnet” finns på svtplay, men avsnitt 1 försvinner den 24 december.
Det sjätte och sista avsnittet visas måndag den 29 december kl 21.00.