Med röstsiffrorna 72 för och 4 mot antog parlamentet i Makedonien ett tillägg i landets konstitution där äktenskapet definieras som en förening mellan en man och en kvinna.
Dessutom antogs en skrivning som säger att lagstiftning som handlar om ”legala äktenskapsrelationer, familj och civiläktenskap skall regleras i lag som antas av två tredjedels majoritet av det totala antalet ledamöter i parlamentet”.
Skrivningen antogs för att ytterligare försvåra framtida förändringar på det familjerättsliga området.
Från Europaparlamentets hbtq-grupp (eller lgbti som gruppen använder som engelsk bokstavskombination) framförs hård kritik.
– I oktober förra året utsattes hbtq-centret i Skopje för attentat för den zillionte gången, kommenterar parlamentsledamoten Sophie in ‘t Veld (Liberala gruppen). HBTQ-personer i Makedonien lever med ett svårt stigma och utsätts ofta för hatbrott som myndigheterna inte lyckas agera mot. Den makedonska regeringen borde inse att mångfald är en källa till välstånd och social stabilitet inte något som sätter käppar i hjulet för detta. Tvärt om så har homofobi aldrig skapat ett enda jobbtillfälle eller löst några andra problem. Makedonien skulle må bättre av att följe trenden hos ett växande antal länder i Europa och USA där enkönade par erkänns och skyddas legalt.