Sveriges första transperson? Therese Andreas Bruce

Christina Therese Isabelle Jeanette Louise föddes 1808 på Gotland. Hon växte upp som en av många döttrar med sina föräldrar i en medelklassmiljö. Men Therese kände sig inte som en flicka. Istället uppfattade hon sig själv tidigt som pojke och ville därför klä sig som en sådan. Enligt uppgifter kallades hon för: Lilla fröken herrn och i sin dagbok skrev hon även: Om jag ej får gå med byxor vill jag inte leva.

Från kvinna till man
När Therese var 16 år gammal gjorde man en läkarundersökning på henne och fann att hon var hermafrodit, något som i dag kallas intersexuell, mestadels med utvecklade manskönsorgan. Efter detta döpte Thereses pappa om henne till Ferdinand Andreas Edvard Bruce, och därefter började hennes liv som man. Exempelvis mönstrade han och satt i karlbänken i kyrkan. Hans familj stod helhjärtat bakom honom.

Andreas Bruce som gammal man.

Andreas omgivning var dock minst sagt förbluffad, nyheten om ”könsbytet” spreds och betraktades av somliga som en tragisk skandal. Enligt brev från denna tid beskrivs det hur Andreas borde vara på sjöbotten och det spekulerades pikant om hans anatomi. Flera visor och ramsor skrev även om honom under denna tid, exempelvis:

Bruce är en underlig man, han pissar genom ett bagghorn i ett spann. Vilket antyder att Andreas hade en vagina och därför inte kunde kissa stående utan en tratt.

Blev med barn – stor skandal
Andreas började som ung man att jobba som betjänt och bokhållare på ett kontor i Visby. Han var noga med att inte låta någon komma honom fysiskt nära. I sin dagbok skriver han att han hellre skulle dö än att visa sig utan skjorta. Andreas kämpade med komplex kring sin kropp och uppfattade sig inte som en fullkomlig man, han försökte därför ofta visa sig modig, en egenskap som han starkt kopplade till manlighet.

När han var 29 år gammal blev han gravid och födde senare en dotter som döptes till Carolina. Detta medförde enormt mycket skvaller och spekulationer om Bruces könstillhörighet samt vem som kunde vara far till barnet.

Senare i sitt liv försörjde sig Andreas på olika skrivarbeten på Gotland och gav privatundervisning till traktens barn. Han dog 1885, 77 år gammal. På hans gravsten står initialerna C.T Bruce, vilket syftar på hans flicknamn Christina Therese.

Hans nutida släktingar tror att de efterlevande ville minnas honom som den kvinna som födde dottern Carolina, trots att han levde sitt liv som man. De är övertygade om att han mycket hellre hade velat ha initialerna A.E, Andreas Edvard Bruce.

En transperson?
Ordet transperson fanns inte när Bruce levde men hans nutida släktingar ser honom som en hbtq-person. Uppgifterna i denna artikel bygger på information från Andreas brev och dagbok som sammanställts av hans barnbarnbarnbarn Hilbert Björkdahl.

Andreas gravsten.
Andreas Bruce som medelålders man.