Hotar slänga ut Obama om han pratar hbtq-frågor

Under slutet av juli ska USA:s president Barack Obama besöka sin pappas hemland Kenya för ett statsbesök. Obama har inte varit i Kenya sedan valsegern 2008. Men den politiska eliten i Kenya kommer med en varning.

Sedan det amerikanska beslutet att göra homoäktenskap lagligt i hela ladet har det gnisslats i Kenya där homohatet finns på högsta politiska nivå.

Parlamentsledamoten Charles Njagagua varnade under måndagen Obama för att inte sprida hbtq-budskap under sin vistelse, han vill inte heller att Obama försöker läxa upp Kenya om hbtq-rättigheter. Om så ändå sker så kommer Obama att kastas ut från Parlamentet, säger han.

Kenyas vice president, William Ruto, uppmanade under helgen folket att stå emot alla försök att legalisera homoäktenskap i landet.

– Vi har hört att de i USA har tillåtit gay-relationer och andra smutsiga företeelser. Jag vill som kristen ledare säga att vi kommer försvara vårt land Kenya, vi kommer att stå för vår tro och vårt land, sa landets vice president Ruto enligt Daily Nation.

Homohatet har blivit ett populärt valfläsk i Afrika under de senaste åren. Politiker försöker framställa sig som motståndare till en nykolonial ordning, men i själva verket är homofobin ett arv från tiden då Storbritannien hade kolonier på kontinenten, detta rapporterar Dagens Nyheter.