Marcus föll för sin rally-partner – homo inom motorsporten

– Rally är en väldigt mansdominerad sport och det finns en ganska tuff jargong, det kan göra att man blir lite rädd och tänker: Tänk så skulle de få reda på att jag är gay, vad skulle de egentligen säga? Det är möjligt att folk inte vågar komma ut inom motorsporten på grund av detta, säger Marcus.

När det kommer till rally så måste föraren helt kunna koncentrera sig på att köra, därför kör man alltid i team, en som kör och en som läser kartan. Marcus sitter intill rallyföraren och varnar för krön, informerar om svängar och upplyser om väglag. Marcus har tävlat i både SM och VM inom rally, ibland går det riktigt bra, och ibland går det åt helvete.

Marcus till höger med sin pojkvän till vänster

– Under en SM tävling så läste jag höger, men det skulle vara vänster. Föraren lyssnade såklart på mig och vi åkte rakt ut på en åker, vi förlorade helt enkelt, säger Marcus.

Marcus är öppet gay inom rallysporten, när han var yngre körde han rally ihop med en förare som han blev kär i. Det slutade dessvärre inte så bra.

– En av anledningarna till att jag och den här föraren slutade att tävla ihop var för att han inte gillade att jag var gay. Han fattade att jag gillade honom och frågade: Är du bög eller? Jag svarade ja och han blev rädd och tyckte att det var äckligt.

– Det var väldigt tufft, det var vårt vattenhål att få tävla ihop, man blir ju som bröder. Jag tog ett beslut att lämna temet.

Marcus till höger med sin pojkvän till vänster

Marcus fick inget stöd från sin familj på en gång när han kom ut, istället tog sig paret Reine och Mikael an Marcus och han fick en fristad hos dem. Marcus fick även stort stöd från många inom motorsporten och han fick snabbt en ny förare att tävla ihop med.

– Jag har blivit stöttad från dag ett, rallysporten handlar så mycket om samarbete, och då gäller det att samarbeta oavsett vad man har för sexualitet.

På lördag kommer Marcus tillsammans med Bilsportförbundet och Annie Seel att marschera i Stockholms Prideparad. De kommer att gå under namnet Rally with Pride och köra en rallybil som är utsmyckats med regnbågsfärger, håll utkik!