Återblick: Ecce Homo satte världen i brand

I Sveriges Radios söndagsintervju från 23 augusti 2015 intervjuas Elisabeth Ohlsson Wallin om den turbulenta tiden då Ecce Homo ställdes ut.

Utställningen bestod av 12 fotografier inspirerade av bibelcitat. Jesus porträtterade i hbtq-miljöer. Ett av de mest omtalade fotografierna avbildar Jesus och Johannes döparen, nakna i en bassäng där Jesus penis, något styv, syns i bilden.

Domkyrkan bombhotades, Elisabeth mordhotades och dåvarande påven Johannes Paulus II ställde in sitt Sverigebesök. Ecce Homo är troligtvis Sveriges mest kontroversiella och uppmärksammade fotoutställning någonsin.

Enligt Elisabeth är det ingen utställning som blivit så hotad och genomsökt av bombhundar som Ecce Homo, och fortfarande i dag är den laddad, det berättar hon i SR:s söndagsintervju.

Elisabeth fick utstå mycket kritik, inte bara från allmänheten, utan även från konstvärlden som aldrig accepterat hennes fotografier. Men samtidigt hyllades bilderna på annat håll, och enligt Elisabeth uppstår det alltid bråk när man skapar något som förändrar samhället.

Ecce Homo har visats på flera håll i världen och ställs fortfarande ut. Ecce Homo är latin och betyder: Se här människan.