Vilken härligt trygg start! Melodifestivalen 2016 års första deltävling vaggar direkt in oss i den glittrande famn där vi ska befinna oss mitt i tråkigaste februarimörker. Till en plats med stor underhållning, skratt, trygga programledare och bra låtar.
Petra Mede är Gina Dirawis första kumpan under denna sexveckorstur och duon matchar varann snyggt. Med manus av Edward af Sillén och Daniel Rehn levererar dom kul repliker med bett och framför två stora glittrande shownummer.

Allt är liksom precis som det ska vara och när man dessutom lagt in lite små hyllningar till att Mellon i sin nuvarande form fyller 15-år, så blir nog denna turné mumma för alla oss som älskar de här sex veckornas verklighetsflykt.
Bäst i kväll, förutom låtarna, är ett litet inslag där Dramaten- och ulkalenderstjärnan Stina Ekblad läser Groupie-texten.
SÅ.
JÄKLA.
KUL.

Och hurra för att Gardells schlagerskola är tillbaka! En underbart efterlängtad schlagercomeback!

Och så har vi diskade Anna Book som utom tävlan framför sin dunderschlager med extra allt. Himmel för två ligger redan högt på iTunes och efter publikens hyllningar under genrepet är vi säkra på att Books karriär vann big time på diskningen. Inget ont som inte för nåt gott med sig. Jag gissar att de flesta av er kommer höra den på ett dansgolv redan i natt.

Låtarna då? Bra uppställning säger vi. Två tydliga favoriter, en skrällmöjlig joker som vi båda älskar och ett par låtar som är helt okej utfyllnad.
Här är betygen!

Samir & Viktor ”Bada nakna”

QX QX QX QX

Ronny: Men hej studentflak! Vilken fullkomlig glädjechock duon bjuder på när årets Mello öppnas. Fredrik Kempe och company har tagit en stor portion Samir & Viktor-röj, blandat ner en stor skopa Gyllene Tider och kryddat det med fotbollskörer och eurotechobeat. Jag tokälskar det här! Dessutom känns det som att killarna i år lärt sig sjunga och sansat sig lite. Och hallå, ett nummer kan ALDRIG bli sämre när två snygga snubbar framför sista delen av låten i bar överkropp. Klart final!

QX QX QX QX

Ken:Fontäner, magrutor och breakdance i en pool må vara roliga attribut i den här härliga sommarhiten, men den mest överraskande effekten måste nog vara att grabbarna faktiskt lärt sig att sjunga och numera är riktigt bra på scen! Låten är den perfekta kombinationen av grabbarnas tidigare låtar, Fredrik Kempes låtskrivarbriljans och en genomsvensk allsångsglädje med vibbar från artister som Magnus Uggla, och det krävs ett app-fiasko av enorma proportioner för att stoppa den från att gå direkt till final i kväll.

Pernilla Andersson ”Mitt guld”

QX QX

Ronny: Nej ni, det här är inget för mig. Finstämd ballad som säkert ska beröra men den gör mig ingenting. Vi har sett det förut, hört det förut och ryckt på axlarna åt ´et förut. Minns ni Rikard Wolff 2013, Cajsa- Stina 2014 och Daniel Gildenlöw 2015? Nej, just det.

QX QX

Ken: Kontrasten till förra bidraget kunde knappast vara större. Det kommer kanske inte som en chock att jag som barnlös refräng-bög inte känner mig direkt superdrabbad av den här lugna balladen om moderskapet. Den är ju fin och sådär, men den går mig verkligen spårlöst förbi, och efteråt minns jag bara den där märkliga tavlan som används som backdrop. Min tippning är att Mitt Guld inte ens är i närheten av bronset.

Mimi Werner ”Ain´t no good”

QX QX

Ronny: Helt okej countrypoppig schlager med söt tjej känns på pappret väldigt Ronny, men nej. Att dansarhunkarna iWall of Sex tagits in som dansare låter ju också fantastiskt, men dom slarvas bort i ett alldeles för mörkt nummer. Och Mimi besitter inte direkt Isa-karisma även om sången sitter som en smäck. Det är en söt okänd tjej som gör en okej låt liksom. Resultatet blir såklart godkänt men det stannar just där. Och vad tusan har människan på sig?

QX QX QX

Ken: Helt okej stöld av Dolly Partons Jolene, men Mimi Werner bär inte riktigt upp rollen som danscountryns svar på Isa. Hon känns snarare lite som gymnasietjejen som fått chans att göra ett sångnummer på stallets 70-talskväll tillsammans med traktens snyggaste fotbollskillar. Skrällvarningen som vi utfärdade i början på veckan känns lite som om den kommit bort bland alla spånen på scen, men en Andra Chansen-biljett är ju inte helt omöjlig i detta decimerade startfält.

Albin & Mattias ”Rik”

QX QX

Ronny: Med sin extremt effektiva refräng borde den här låten sitta som klister men jag glömmer hela tiden bort att den är med. Det är som en klenare version av Din soldat där scennumret lämnar mycket att önska. Killarna sjunger sin låt på en tom scen utan några som helst specialeffekter. Men. Jag tror ändå det blir AC för duon då dom har värmen och charmen att sätta detta i tv-rutan. Och kan vi prata om bögvibben i duetten? Trots att killarna är straighta så låter det som att dom sjunger låten till varann, ”…för så länge jag har dig känner jag mig rik”. Extra plus för det.

QX QX QX

Ken: På P3 kommer den här Stureplans-rappen att fungera perfekt, men här i Melodifestivalens värld av hookar, refränger, och galna shownummer känns den märkligt händelsefattig och entonig. Grabbarna är dock charmiga som få och de har en så snygg kemi med varandra att det räcker en bra bit som effekt. Kvällens starkaste kandidat att få en biljett med pendeltåget från Göteborg till Halmstad.

Anna Book ”Himmel för två”

Snyft.

Robin Bengtsson ”Constellation Prize”

QX QX QX QX

Ronny: Med sitt munspel i kombo med ett Kygo-beat känns RB:s midtempolåt klart mest listvänlig i veckans startfält. Jag tokhoppas att QX omslagskille är bland de fyra som går vidare ikväll, för det förtjänar låten. Jag är så kär i gunget, beatet och Robins grymma röst. Tyvärr lämnar även detta nummer en del att önska. Man måste bjuda till mer än att ge grabben ett munspel och en smått menlös LED-box att stå på. Men en grym låt är en grym låt och kopplar RB på charmen och flirtar med kamerorna så kan detta fanimig skrälla sig till final. Det förtjänar både han och låten.

QX QX QX QX QX

Ken: En av mina stora personliga favoriter i årets tävling! Snygg-Robins Kygo-variant har en fantastisk munspels-hook och ett underbart stråk av vemod som gör att jag bara vill höra den igen och igen och igen. Mitt största bekymmer är att det kanske också blir dess fall; att bli bättre och bättre för varje lyssning brukar ju inte vara något som premieras i en tävling där man helst ska kasta sig över appen efter 30 sekunder. Men jag kommer hålla alla tummar jag kommer över för att Robin ska skrälla ikväll.

Ace Wilder ”Don´t Worry”

QX QX QX QX

Ronny: Här har vi då raka motsatsen till Robin B och Albin & Matte. För Ace storsatsar på ett Eurovision-värdigt med kvinnliga ninjor i sidenpyjamas, en stor kub-pyramid och superläcker dans. Jag tyckte låten vara bra innan jag såg den på scenen men nu älskar jag den. Gud så snyggt detta är! Och Ace är galet vass både på sång, utstrålning och coolness. Skulle inte ha några som helst problem att detta blev vårt bidrag i Globen i maj.

QX QX QX QX QX

Ken: Låten är egentligen “bara” en stark fyra. Den är lite för klurig och och har en sådan tsunami av olika hooks att den inte är en ögonblicklig förälskelse. Tillsammans med det här påkostade, ursnygga MTV-numret, och med en apcool, stensäker Ace Wilder omringade av dito dansare i spetsen, kommer dock det sista QX:et farande med expressfart. Det här är en sådan klasskillnad mot kvällens tidigare bidrag att det känns som om de tävlar i två helt olika TV-program. Don’t Worry, det här går direkt till Friends Arena.