”Jag är övertygad om att vi snart får en transperson som vinnare”

Hej Maria och tack för ditt debattinlägg.

Jag håller med dig om att Gaygalan är en gala fylld av glamour, glitter och humor MEN som även har ett livsviktigt allvar. Det är alltid vår förhoppning och vårt mål när vi sätter ihop galan. I år lyckades vi extra bra tycker jag.

Galan ska innehålla en bra blandning av flator och bögar, straighta och gay, unga och äldre, bi och trans, humor och allvar, den ska spegla hela Sverige oavsett kulturell, social eller etnisk identitet samt vara tillräckligt folklig att publiken ska vilja köpa biljetter till den och att TV ska vilja sända den så att fler än de som har möjlighet att ta sig till Cirkus ska kunna se den. Det är en avvägning som inte är helt enkel och som kräver mycket av oss som arbetar med den.

Självklart ska vi ta till oss av dina förslag och tankar och diskutera dem inför nästa års gala, men jag målar inte upp samma dystra bild av framtiden för transpersoners möjlighet att vinna pris på galan som du gör. Tvärtom är jag är helt övertygad om att vi snart får en transperson som vinnare. I år var ju t.ex. TVÅ transpersoner nominerade i kategorin vilket är stort i sig. Det har aldrig tidigare hänt. Snacka om ett steg framåt. Och hade du sett röstningssiffrorna hade du nog sett ljusare på tillvaron.

Kategorin heter numera Årets HBT, det har den dock inte gjort så länge, det var först 2012 som T lades till i den kategorin. Och nu fyra år senare är alltså två transpersoner nominerade i kategorin. Dessutom vann ju Lina Axelsson Kihlblom kategorin Årets Bok. Det är första gången som en transperson vunnit den klassen. Och utöver det var Tv-programmet ”I am Cait” (dokumentärserie om världens i nuläget mest kända transperson Caitlyn Jenner) nominerat till Årets TV-program.

Så nog talar oddsen och statistiken för att en transperson inom en inte alltför avlägsen framtid står som vinnare av Årets HBT.

Att dela in de nominerade i ännu fler kategorier tror jag faller på sin egen orimlighet. Liknande kritik uppstod för några år sedan när en bög hade vunnit denna kategori sju år i rad. Då tyckte många att vi borde införa Årets Flata och Årets Bög. Men sen vände det och under följande år stod en flata som vinnare av Årets HBT vid fyra av sex tillfällen…

För att öka chanserna för en transperson att vinna tror jag istället på att fortsätta lyfta transpersoner i media och lita på att samhället går framåt och bli än mer upplyst kring transfrågor. För visst går det framåt på den fronten med Caitlyn Jenner som världens hetaste person just nu, filmen The Danish Girl om världens första transperson som gör succé och Laverne Cox, skådis i Orange is the new black, som är en av Hollywood mest eftertraktade. Och inte minst Saga Beckers pris för bästa kvinnliga huvudroll på Guldbaggen 2015.

Så även om folkliga och omtyckta Rickard Söderberg vann Årets HBT i år på Gaygalan före Lina och Saga så tycker jag att 2015 var en stor seger för världens alla transpersoner.

PS: Hur TV4 sedan väljer att klippa ihop galan till tv-sändningen är inget vi styr över. Vår uppgift är att göra en så bra och bred gala som möjligt på plats.

Läsa också: Min dotter kommer aldrig vinna årets homo/bi/trans