I två veckor framåt kommer Stockholm fyllas med oss Eurovision-fans från över fyrtio olika länder. Vi har samlats för att hålla på våra favoriter i det stora mästerskap som äger rum i stan just nu.

Till skillnad från vissa andra stora tävlingsevent så kan det vara värt att notera hur hängivna fans (trots alkoholintag) kan festa sida vid sida, heja på en hel rad andra länder än sitt eget, och fira kärleken till tävlingen. Att se en person klädd från topp till tå i ett annat lands flagga betyder i Eurovision-världen att man ger en tumme upp, inte en rak höger.
Festen som äger rum utanför arenorna under tävlingsdagarna är verkligen ett enda stort party, som man lämnar i ett lyckorus, inte i en ambulans. Åk till Globen och kolla vilken fest det är när tusentals fans sjunger med i Euphoria eller La La Love.

Man kan hålla ESC-fansen som ett lysande exempel på att man som hängivet fan inte behöver slåss, vråla, hålla på med bengaliska eldar, slå sönder saker, pissa ner hela stan eller skrämma livet ur människor som råkar komma i ens väg. Och framför allt så förstör vi inte för dem som vi hejar på genom att slänga smällare, mynt eller andra föremål på dem. Vi lyfter snarare (de ofta rätt okända) deltagarna genom att göra dem till superstjärnor i två veckor.

Under fjorton dagar bjuder nu vi Eurovision-fans in hela världen för att visa hur man ska fira ett stort mästerskap: Med glädje och kärlek till varandra, och den ”sport” vi så innerligt älskar.

Så. Åk gärna förbi Kungsträdgårdens EuroVillage, kolla in på EuroFanCafé på Skeppsbron eller passera Globen någon av tävlingsdagarna. Ni kommer garanterat att dras med i Eurovision-febern. En fredlig och kärleksfull feber.