Maria fick inte köpta cigaretter – transpersoner inte välkomna

Maria Hansson Nielsen var på väg från Pride House i tisdagskväll när hon gick in på en butik på Drottninggatan för att köpa cigaretter. När hon kom fram till kassan avvisades hon av butiksbiträdet ”Såna som du är inte välkomna här”.
– Självklart kändes det väldigt hemskt, samtidigt som jag tänkte att det var tur att det var just jag som blev utsatt och inte någon annan transperson som blivit utsatt för mobbning en längre tid. För då hade den personen mycket väl kunnat hamna i självmordsstatistiken som redan idag är för hög bland transpersoner, säger Maria.

Maria har anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen men eftersom att butiksbiträdet nekar till anklagelserna så står ord mot ord.

Hur känns det att det här händer under Pride?

– Visst känns det tråkigt att det här händer under Pride. Däremot tycker jag att oavsett på vilken av våra 365 dagar som något liknande händer så är det en lika stor katastrof.

Hur utbredd är transfobin i Sverige idag enligt dig?
– Jag är mycket ute på sociala medier och där möter jag en hel del transfobi. Eftersom att jag är en offentlig person får jag kanske ta del av mer än andra. Men jag vet för många exempel där liknande bemötande händer andra transpersoner.

Vad tror du att transfobin beror på?

Förut trodde jag att det bara berodde på okunskap men nu tror jag att det bara handlar om om hat, i alla fall för de som håller på hela tiden. Det är samma hat som driver dem till rasistiska uttalanden, kvinnofientliga uttalanden och till homofobi. De vill bara hata och därför är de svåra att komma åt.

”Pride must go on” vad ser du mest fram emot?
Det är att träffa alla underbara människor, det är många som säger att Prideparaden är det viktigaste, och visst är det viktigt. Men det allra viktigaste är den personliga kontakten man får med alla underbara människor.