QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
Sexsplosive
Fag For Real
Hoppas på ett mirakel
stellanbloggen
POKÉMON GO PLUS! #213
Tompalicious
Sockerchock!!
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
HBTQ är mer än bara H och B...
General
sommar
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Mångfald är regnbågens budskap
DJ KATJA GUSTAFSS…
Sheside goes Falu Pride
SEXPERTERNA
ÄLSKAR DU OCKSÅ ATT PRATA BÖGS…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Snygga paket
Inside My Head
tre söta killar

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Söndag 25 september 2016
Läs QX September 2016 här!
Läs QX September 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv

Foto: Linn Sandgren

PrideParaden i Riga samlade kring 1000 deltagare




Pride 2007 - Riga


No Pride - blev Go Pride

RIGAOmkring 1000 personer deltog idag i Pride-paraden i Riga.
 Ungefär lika många deltog i motdemonstrationer - vilken var en besvikelse då anti-Priderörelsen hoppats på tiotusentals.
Prideparaden gick fredligt till förutom i slutet då stora smällare kastades mot paraddeltagarna.
Mian Lodalen och fotograf Linn Sandgren rapporterar från dagens parad.

Lettlands första legala gay-parad kunde på söndagen genomföras i huvudstaden Riga. Ett tusental deltagare från flera länder, bland annat Sverige, paraderade bakom staket och ett enormt uppbåd av poliser i den centralt belägna parken Vermans. förra årets hatattack av religiösa grupper och nazister som bland annat kastade avföring på hbt-demonstranterna hade detta år fått Lettlands myndigheter att ta hoten på allvar och säkerheten var därför massiv. Det faktum att ditresta utländska politiker, bland andra migrationsminister Tobias Billström, var på plats ökade garanterat den rigorösa säkerheten.
Ordförande för Pridearrangörerna Mozaika Linda Freimane var trots de många motdemonstranterna mycket nöjd med dagen.
- Vi hade inte vågat hoppas på att så många skulle våga komma hit idag. Vi räknar med att vi har haft 250 utländska gäster här. Det innebär att tre fjärdedelar är Letter. Det är svårt att sätta sig in i det mod som krävs för att våga delta. Jag är skitglad. Nästa år kan det nog bli dubbelt så stort, sa hon till QX inne i parken.
Redan dagarna före paraden hade Mozaika varnat och uppmanat deltagare att inte kyssas offentligt samt bära neutrala kläder för att smälta in bland befolkningen på stan. Under paraddagen uppmanades deltagarna att hålla en låg profil. ”Provocera INTE motdemonstranterna, ge dem inte NÅGON som helst uppmärksamhet- oavsett vad de gör”.
Varningarna tillsammans med förra årets händelser och det faktum att ett tusental poliser stod posterade utmed – både utanför och innanför - staketet gjorde att stämningen var lätt spänd vid samlingen. Många deltagare tyckte också att det kändes absurt att inte kunna genomföra demonstrationen ute på gatorna utan istället vara hänvisad till en park.
- Man känner sig som ett djur i bur, även om man förstår att det måste vara så här av säkerhetsskäl. Riga är en paradoxal stad. Å ena sidan så vacker och romantisk. Å andra sidan har man den här känslan av att inte känna sig säker. Jag har inte hållit min flickvän i handen under mina dagar här, berättade Caroline Bleichner från Stockholm.
Kjell Rindar från Sverige bor i Riga sedan flera år, han var med vid förra årets attackerade manifestation och bekräftar bilden.
- Jag tog av min regnbågspin när jag skulle hit idag. Situationen här påminner om Sverige på femtiotalet. Det är väldigt sorgligt att så få letter vågar sig hit. Och man kan naturligtvis tycka att vi borde kunna vara på gatan, men man får ändå se detta som ett steg på vägen.
När paraden ställer upp sig för att tåga runt i parken börjar plötsligt det enorma pressuppbådet från olika delar av Europa springa mot ingången. Ett femtiotal motdemonstranter skriker in mot parken och någon har ett plakat där det står ”Vermas är inte ett zoo – bete er inte som apor”. En man skriker att han ”gärna vill knulla med två lesbiska”.
Amnesty, ILGA, de svenska gaypoliserna och RFSL, präster från Norge, Lettland, Kanada och USA, en finsk och en svensk delegation med många deltagare finns representerade i paraden. Flera riksdagsledamöter från v, c, mp, och fp syns liksom migationsminister Tobias Billström, omgärdad av SÄPO-vakter.
- Det känns naturligt och bra att vara här. HBT-frågorna står högt på regeringens agenda och därför känns det viktigt att delta. För att värna yttrandefriheten och stå upp för likaberättigande och de mänskliga rättigheterna. Det känns extra viktigt med tanke på att Lettland är en ung demokrati. Det känns fantastiskt att så många engagerar sig och kommer hit, sa han till QX.
Under tiden QX talar med migrationsministern skriker motdemonstranter konstant på andra sidan staketet, bara ett tiotal meter därifrån. De gör obscena gester och följer tåget hela vägen runt parken. Deltagarna i paraden svarar med att sjunga We shall overcome, ropa ”peace, freedom and human rights” och med att ”göra vågen”.
Två svenska aktivister bär en fana där det står ”Make love not war- Stockolm loves Riga”. Några motdemonstranter skriker ”Go home to Stockholm” åt dem. Aktivisterna svarar med att återigen sjunga We shall overcome.
Samtidigt som paraden i Vermans höll fyra olika religiösa grupper manifestation mot homosexualitet i en annan del av staden. Där såg också flera personer att poliser skrev under de protestlistor som cirkulerade vid mötet.
Vissa av dessa religiösa fundamentalister förmodas ha ingått i den allt mer växande skaran av motdemonstranter på andra sidan staketet.
Två unga tjejer, Elicabeth Läce och Ranta Kärnupe från Riga går med i paraden. Den första de deltagit i. Men de är inte rädda säger de.
- Jag känner många homosexuella killar som slagits ned. Men jag känner mig själv inte rädd och det är viktigt att gå här idag. Vi måste visa andra att vi är normala, att vi är som alla andra. Det är nästan omöjligt att vara öppen i Lettland, men jag brukar ändå argumentera med dem som är emot oss. De har hänt att jag har fått folk att ändra sig. Gud är kärlek, varför ska jag då förneka min kärlek?, säger Elicabeth.
Efter paraden hölls tal av bland andra representanter från svenska regeringen, svenska försvarsmakten, Stockholm Pride, EU-parlamentet och arrangörer av Friendship Days.
Linda Fremane är uppenbart glad och nöjd när QX träffar henne vid avslutningen.
- Det är underbart att vara med och förändra världen. Nyss träffade jag en 76-årig man som berättade att han i sin ungdom suttit fem år i fängelse, straffad för homosexualitet, under sovjettiden. Han tryckte min hand och tackade mig. Då känner man ju att allt det här är värt det.

Deltagarna uppmanas att lämna parken tillsammans och ta sig ut till väntande bussar som ska föra dem i säkerhet. Bakom avspärrningarna kastar en man in ett raketlikande förmål och en explosion ljuder mitt i ibland deltagarna. Viss turbulens uppstår och ytterligare en raket kastas in i folksamlingen. Aftonbladets ledarskribent Åsa Petersén trillar och blir trampad på i tumultet och presentatören, Erita Drake får splitter i armen. Hon skulle vid skrivande stund uppsöka läkare men var enligt arrangörerna lindrigt skadad. Deltagarna slussades sedan ut ur stan och uppmanades att skingra sig och inte gå tillbaka till stan i stora grupper.

Dekaler med texten No Pride hade på sina ställen i stan fått ”N” överstruket och istället bokstaven ”G”





Igors från Riga




Ulrika Westerlund, vice ordförande RFSL, Sofia Sjöö, ordförande Stockholm Pride, Jonas Laurell, pressekreterare RFSL




Migrationsminister Tobias Billström gick i paraden tillsammans med svenska riksdagsledamöter




Göran Stanton, gaypoliserna




Karin Daaldezop från Holland, Amnesty International




Julia, supporter från Italien




Elena och Linda, ungdomar från Riga




Micha från Holland




Jean Louis och Larent från Frankrike, Amnesty International




Ernests, Helen och Edgars, alla från Mozaika (arrangörerna)




Rev Mark G Bidwell från Metropolitan Community Church, USA




Hilde Raastad, präst i Norska Kyrkan och biskop Diane Fisher, Metropolitan Community Church, USA




Helena Leander, miljöpartiet




Krister Fahlstedt, kapten svenska försvarsmakten




Jonathan och Simon, båda från Danmark. Simon representant för partiet Radikale Venstre.




Taco från Amsterdam, Amnesty International




Yuri och Taru från Finland




Motdemonstranter med skylten ”Vermans park är inget zoo, sluta bete er som apor”.




”kärleken är vacker, oavsett sexualitet”, står det på plakatet




Paraddeltagarna hukar för att göra vågen




Glada aktivister från Stockholm




Rev Mark G Bidwell från Metropolitan Community Church, USA




Ranta Kärnupe och Elisabeth Läce




Svenska aktivister mötte motdemonstranterna med ”we shall overcome”




En av de två attentatsmän som slängde stora smällare grips av polis




EU-parlamentariker håller tal




Statsekreterare Johan Tiedemann höll tal och sa bland annat: "Det är med stolthet som jag står inför er alla i dag som en representant för den svenska regeringen. Vi vill genom detta besök ge er vårt fullständiga stöd och uppmuntran! "




Linda Freimane från Moziaka

MER PARADBILDER













































OCH EN SUR MOTDEMONSTRANT





http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5193



Källa: Läs tidigare rapport från Riga Pride



Publicerad: 2007-06-03 20:18:43

 
Bookmark and Share
 

Annons

Annons










Mest läst på QX

  1. "Jag hade precis berättat för mina föräldrar när jag kom med i Idol"
  2. Jag väljer Babsan före Tove Lo vilken dag som helst"
  3. "Jag är fit for fight"

Hände detta datum

1951 Pedro Almodóvar föds