I boken har författaren, Roger Lundgren, 32, bland många intervjuat kungen och hans systrar som
öppenhjärtigt berättar varma, roliga och överraskande minnen av sin mamma.
Det är en biografi om en stark och temperamentsfull kvinna. En plikttrogen prinsessa och en mycket tillgiven mamma.
– Hon ar en av 1900-talets mest färgstarka svenska kungligheter säger Roger. Anledningen till att jag bestämde mig for att skriva en bok om henne var för att det fanns så lite dokumenterat om henne.

– Det har varit spännande att få följa den tyskfödda
prinsessans liv.
Sibylla Calma Marie Alice Bathildis Feodora, föddes 1908 på slottet Friedenstein i Thüringen. Hennes
stamträd vimlar av blått blod. Pappan, Karl Edvard var hertig av Sachsen-Coburg-Gotha, men också brittisk prins och barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien-Irland samt kejsarinna av Indien.

I boken framträder ett fascinerande kvinnoöde vars liv
började som en saga. Den tjusige svenske arvprinsen Gustav Adolf mötte den vackra tyska prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg och Gotha, det var kärlek vid första ögonkastet.
Prinsessan mottogs med stor entusiasm av svenska folket och gifte sig med den svenska arvprinsen vid ett urflott bröllop i Tyskland 1932 med 70 kungligheter på gästlistan.

Det förälskade paret bosatte sig på Haga slott i Stockholm och snabbt som attan kom fyra prinsessor;
Margareta, Birgitta, Desirée och Christina. De fick smeknamnet ”Hagasessorna” och var megastjärnor i alla Europas veckotidningar. Till slut såg äntligen en liten prins dagens ljus. Carl Gustaf, vår nuvarande kung. Sverige jublade och Sibylla kunde pusta ut. Plikten var fullgjord och en arvinge var levererad till den Bernadottska tronen.

Men lyckan blev inte långvarig. Sibyllas kärleksfulla och bekymmerslösa familjeliv tog en brutal vändning.
När hon fyllt 39 år omkom hennes älskade prins i en flygolycka i Köpenhamn 1947. Tragedin var total.
Sibylla, prinsessan som skulle bli Sveriges drottning blev nu änka med fem småttingar. En blivande kung skulle fostras och fyra prinsessor…

Minstingen och tronföljaren, den lille gossen Carl Gustaf var bara ett halvår då pappa dog. Arma kvinna. Stackars barn. Sibylla har berättat att ”dagen då min man dog rämnade livet under mina fötter”. Sverige var lamslaget och alla chockades över Sibyllas öde.

Trots hennes enorma sorg uppfyllde Sibylla tappert sina moderliga och representativa plikter med största lojalitet. Hon gifte aldrig om sig, men ryktet gick om att hon senare i livet hade en vän i viken…Tack och lov får vi hoppas!

Livshistorian och de personliga egenskaperna mellan Sibylla och vår drottning Silvia blir uppenbara i boken. Båda är bildsköna tyskor och blir störtförälskade och gifter sig med en stilig svensk prins. De är notorisk pliktmedvetna och har nära till skratt. Sibylla gjorde liksom Silvia alltid gjort, satt familjelivet och barnen främst och vurmat för de starka släktbanden runtom i världen. Kungens systrar berättar, att då de själva fick barn var Sibylla världens bästa mormor.

Det har tagit Roger två år att skriva boken, han har med hovets tillåtelse fått bläddra i Sibyllas privata fotoalbum. På bilderna i boken är den utseendemässiga likheten mellan Sibylla och vår prinsessa Madeleine slående, ”Madde” är en kopia av sin vackra farmor. På ett foto kan vi se hur vår kung som liten pojkvasker gladeligen tänder mammas cigg under överinseende av prinsessan Christina. På nästa sida spatserar Sibylla med dåvarande hertiginnan av York, som sedan blev allas vår ginpimplande brittiska Drottningmoder.
Ett mörkt kapitel i Sibyllas familj är att hennes far var aktiv nazist och efter kriget dömdes som medskyldig till nazismens brott. Många svenskar kände stor misstänksamhet gentemot Sibylla efter kriget på grund av hennes tyska arv.
Trots detta och hennes personliga sorg arbetade hon hängivet för Sverige fram till sin död 1972 då hon avled i cancer.
Året efter blev minstingen vid 27 års ålder kung Carl XVI Gustaf.
För kungens systrar är det fortfarande smärtsamt att deras mamma aldrig fick uppleva vilken poppis monark hennes lilla ögonsten, deras lillebror blev.
En fråga som författaren Roger Lundgren ställde till kungen under ett deras möten på slottet var:
– Tänker Hans Majestät ofta på sin mamma?
Kungen svarade; ”Många frågor har jag fått under mina
30 år som regent, men aldrig den. Ja, jag tänker på
min mamma varje dag, hon finns alltid med mig.”

Sibylla ligger begravd på Kungliga begravningsplatsen i Solna, vid hennes älskade Haga. Efter 25 år fick hon förenas med sin make som hon sörjde hela livet.
Prinsessan säger i hennes sista intervju att hon inte var rädd för sin egen död utan bara för att bli bortglömd. Roger Lundgren har alltid fascinerats av Sibyllas öde, som den västerbottning han är har Sibylla, hertiginna av Västerbotten gjort avtryck i hans hembygd.
– Jag vill ge ett dokument till historien, en känsla av upprättelse av Sibylla. Att lämna kvar hennes livshistoria till eftervärlden. Det har Roger gjort med bravur.

http://www.qruiser.com/?id=5618

Källa: Roger Lundgren på Qruiser

Publicerad: 2007-11-17 11:55:37