– Den jämförelse som gjorts av RFSL visar att Mellerud har goda förutsättningar att bli en bra plats för hbtq-personer att leva och verka i eftersom riskerna för hatbrott är relativt låga och människors attityder till HBT- personer är relativt god, säger kommunfullmäktigeledamoten Tony Johansson (mp) i ett pressmeddelande.
Miljöpartiet konstaterar utifrån RFSLs undersökning att Melleruds kommun tappar placeringar och hamnar på delad 107:e plats på grund av att det finns brister i ”arbete för rättvisefrågor i allmänhet och för hbtq-frågor i synnerhet.”
– Vi ser att de lägsta betygen kommer när det handlar om utbildningsinsatser, skolan, kommunal verksamhet och en utbyggd hbtq-infrastruktur, säger Johansson.
– Vi förslår att Mellerud utreder förutsättningarna för ett Dalsländskt hbtq-råd med Göteborg som förebild, bättre satsningar på utbildningar och skolan samt att våra kulturförvaltningar jobbar mer aktivt med att synliggöra subkulturer som hbtq-kulturen säger Johansson i pressmeddelandet och ut lägger till.
– Vem vet, kanske kan vi till och med få till stånd ett Pride i Dalsland!
Dalsland sattes på hbtq-kartan med filmen Fucking Åmål men trots den framgången har varken Åmål, Mellerud, kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed eller Färgelanda haft en RFSL-avdelning eller några större hbtq-relaterade verksamheter. I QX GayMap finns café Kopparkitteln utanför Bengtsfors listad som ett gayägt café och på Qruiser finns idag kring 100 medlemmar i trakten.
Får Miljöpartiet som de vill blir det snart mer aktiviteter i Dalsland. Tony Johansson kandiderar i årets val dels i kommunfullmäktige i Mellerud där han står på femte plats och dels till Regionfullmäktige Västra Götaland där han står på andra plats på valsedeln Älvsborgs Norra/Västra Götalands norra.


Läs även: Se hur hbtq-vänlig din kommun är!