QX har dagen efter valet frågat några hbtq-politisk aktörer om deras reaktion på valresultatet som leder till regeringsskifte och ett rejält förstärkt Sd.
– Trots att Sverigedemokraternas ökning var väntad, så känns det extremt tungt idag, säger RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund till QX och beskriver partiet som rasistiskt, men också homo. och transfobt.
Westerlund berättar även för QX att man har haft och har kontakter och diskussioner med hbtq-rörelser i andra länder där man har en liknande politisk situation som nu uppstått i Sverige.
– De strategiska diskussionerna är väldigt viktiga för oss, konstaterar hon.
Från Miljöpartiet de gröna, som kan komma att ingå i en ny regering säger den hbtq-politiske talespersonen Helena Leander att hon hade hoppas på högre siffror, ”Men det viktiga är att det blir regeringsskifte.”
Öppna Moderaters Fredrik Saweståhl beklagar däremot valresultatet.
– Alliansen räckte inte hela vägen fram. Trots att mycket av underläget från i somras jobbades i kapp. Tyvärr backar Moderaterna. Visserligen är det inget dåligt resultat för partiet om man ser bakåt på gamla valresultat men en klar besvikelse jämfört med 2010.
För Helena Leander är Sverigedemokraternas framgångar något som gör henne ”rejält ledsen”.
– Visserligen inte i första hand för deras usla hbtq-politik, men det är svårt att inte fundera på hur det ökade stödet för ett parti som spelar på rädsla mot allt och alla som sticker ut från normen kommer att påverka vardagen för hbtq-personer. Även om jag är oroad över samhällsklimatet så är jag däremot inte alls orolig för att andra partier ska anpassa hbtq-politiken i SDs riktning. Tvärtom finns det möjligheter till en mer progressiv hbtq-politik nu när KD inte längre ser ut att kunna blockera förslag som har ett brett stöd annars.
Saweståhl bedömer inte heller att hbtq-politiken kommer att påverkas av valresultatet.
– Det är definitivt risk för ett rörigt och kaosartat styre av Sverige. Bildar Socialdemokraterna regering är det en av de svagaste i Sveriges historia. Hbtq-politiken bör nog inte påverkas så mycket av valresultatet. Moderaterna och Alliansen har sedan 2006 gjort oerhört mycket och levererat en rad viktiga reformer och stödet för viktiga hbtq-frågor är brett så det ska innebär att fler reformer kan komma på plats.
Även Ulrika Westerlund konstaterar att det finns samsyn i riksdagen även efter valet.
– Det finns ju flera frågor där många partier är överens i sak, och där man alltså borde kunna göra överenskommelser, konstaterar hon. Det hänger ju dock på hur partierna nu tänker sig att strategierna ser ut i stort för detta, hur arbetet i riksdagen ska anpassas efter den nya situationen.
Trots detta konstaterade om möjligheter på riksnivå är Fredrik Saweståhl oroad för hur det kan komma att se ut i landsting och kommuner. Ett område som Öppna moderater tillsammans med partiet lyfte i .valrörelsen
– I många av landets kommuner och landsting är nu Sverigedemokraterna vågmästare och alla vi som är engagerade i hbtq-frågor måste ligga på för att de inte ska få lokalt inflytande och stoppa lokalt hbtq-arbete, säger han men lägger till att Öppna moderater växer lokalt.
– Vi kommer fortsätta pusha Moderaterna i våra viktiga frågor, utlovar han. Vi kommer att lägga stor kraft på att jobba med moderata kommunpolitiker och få på plats ett rejält hbtq-lyft i de kommuner och landsting där Moderaterna och Alliansen nu styr.
– Hur kommer RFSL arbeta vidare nu efter valet?
– Vi kommer såklart kontakta i första hand S och Mp, men även andra partier som uttryckt stöd för våra frågor, och påminna om vallöften, fråga om hur de ser på vägen framåt, och så vidare, berättar Ulrika Westerlund.
– Vi utgår ifrån att steg kommer att vidtas ganska direkt för att se hur vallöften som påverkar budgeten kan komma in redan i nästa års budget.