Videon till låten Opulence:

I en tid som rusar allt fortare och där mode, sex och våld får en allt större vikt och genomslagskraft inom populärkulturen var det bara en tidsfråga innan en artist som Brooke Candy skulle träda in och ytterligare förskjuta gränserna inom genren. Hennes nya video till låten ”Opulence” är en fullständig orgie i våld, satanism, ockultism och high-fashion som hela tiden balanserar på gränsen till vansinnet och den absoluta samhällskollapsen. Genom sitt extrema visuella uttryck skapar Candy tillsammans med sin nya video en fusion av Lady Gagas mode-estetik, Madonnas sexuella revolutionsanda, Lil’ Kims gränsöverskridande rap, och Marilyn Mansons våldsdyrkan.

Singeln ”Opulence” är det första provet på Brook Candys samarbete med den australiska artisten och låtskrivaren Sia, som nyligen bl.a. var med och producerade Kylie Minogues album ”Kiss Me Once”. Candy ville tillsammans med Sia försöka skapa en ny, mer kommersiell ljudbild för sin musik och därmed lämna det något hårdare hip-hop-sound hon haft på tidigare låtar. I en intervju med 55tv redan i juni förra året berättade hon att samarbetet med Sia var ett led i ett försök att nå en större publik och därmed bli mer ”mainstream”. För att visualisera den nya musikaliska riktningen och samtidigt förstärka sin redan extrema image vände sig Candy till två av modevärldens absolut tyngsta aktörer: modefotografen Steven Klein och stylisten och Diesels nuvarande kreativa chef Nicola Formichetti.

Slutresultatet kan nu ses i den hyperesteticerade videon som anspelar på de allra mörkaste sidorna av populärkulturens ikonografi. I videon har Formichetti, som bland annat var Lady Gagas stylist fram till 2011, försökt att skapa en estetik som hejdlöst flörtar med popmusikens nuvarande fascination för ockultism och satanism. Candy kan i flera scener ses bära alltifrån djävulshorn, till det välkända allseende öga som anspelar på 1700-tals-orden Illuminati. Klein, som regisserat videon, är inte heller obekant med populärkulturens mörkare sidor utan har skapat ett våldsamt och sexualiserat scenario som inte backar för vare sig vansinnet eller människans brutalare sidor. Klein har nyligen också regisserat Madonnas våldsamma kortfilm ”secretprojectrevolution”, och har även regisserat både Lady Gagas fascistiskt influerade musikvideo till singeln ”Alejandro”, och den ökända kampanjfilmen för hennes parfym Fame.

Men tillsammans med just Brook Candy tar nu Klein och Formichetti hyperestetiken till nya arenor, och utforskar tillsammans med henne en än råare och mörkare del av populärkulturen. Och kanske att den skenande lyxbilen i slutet av videon kan ses som en metafor för en orolig samtid som är på väg att spåra ur, och där extremismen får ett allt starkare grepp om såväl samhället som populärkulturen.

Brook Candys debut-EP ”Opulence” släpptes den sjätte maj.


Tidigare

Steven Klein gör underklädesporr för Dsquared2

Gagas gayflirt en succé