– Jag kallar mig hellre för ”Allt-i-allo med en titel”, för jag är verkligen överallt, säger Robin medan vi slår oss ner vid ett bord på caféet.
Just den här dagen ringde Robins väckarklocka 04.10.
– Och då var det ändå min lediga dag, säger han. Men jag var tvungen att åka in, personal var sjuk och det skulle bli 25 grader varmt, då vet man att det blir tryck i butiken.
– Tur att jag har en sån förstående pojkvän, säger han.
Robin säger själv att han är arbetsnarkoman och berättar att han samtidigt som han gick gymnasiet även jobbade heltid i butiken som ägs av hans mamma och moster.
– Men jag stod i disken redan när jag var 12 år, säger han. Sen var det några år efter gymnasiet då jag jobbade som en tok på caféet på somrarna för att kunna resa utomlands under hösten och vintern och jobba som dykinstruktör i Thailand och Karibien. Hade inte släkten haft det här stället hade jag nog blivit kvar utomlands.
Idag bor Robin i Järla sjö i Nacka med pojkvännen Mathias. Paret har nyss köpt en stuga tillsammans utanför Sälen.
– Mathias jagar ju och jag har precis tagit jaktlicens så meningen är väl att vi ska hänga där någon helg i månaden. Och så jaga förstås. Det är Mathias som är mest drivande i det, jakt är hans stora intresse.

Tillbaka till caféet.
Året runt ringlar sig kön lång på cafeét och på somrarna invaderas Systrarna Delselius av badande turister och sommargäster på väg ut till sina sommarstugor på Värmdö. Men även av stammisar som Peter Jöback och jag själv, som – allför ofta – köper med mig både kardemummabullar och ett bröd med namnet Mörtvikaren (kan vara Sveriges godaste bröd)…
Vad säljer ni mest av i butiken?
– Det är helt klart våra surdegsbröd, säger Robin. Vi bakar ju allt själv här nere i bageriet. Och det säljer bra året runt.
Men annars är rekordet från i februari i år, på fettisdagen.
– Vi sålde 5000 semlor på en dag, det var helt galet, säger Robin och ler stort. Ugnarna gick varma i ett dygn. Då var det riktigt kul att jobba.



Här är ytterligare två caféer du inte får missa i sommar:

Koloni
Jonas Sandströms Koloniställen är väl värda att besöka i sommar. I år har Koloni dessutom intagit Skansen där man öppnat ett kafé. Samtliga Kolonis kaféer är ekologiska och KRAV-märkta. I Saltsjö Duvnäs hittar ni Koloni på Strandpromenaden 61. Och i Stockholm city finns de vid Strömparterren.


Chokladkoppen
Klassikern Chokladkoppen is still going strong. Kaféet i Gamla Stan med regnbågsflaggan vajande på gaveln besöktes nyligen av Jamie Oliver som skrev lyriskt efteråt ”best chocolate I ever had”. Conny och hans (nästan enbart) gaypersonal ser till att besökarna trivs.