Det är visserligen sedan en månad redan vår enligt almanackan. Och visst har vi sett vårtecken över hela vårt avlånga land. Men ett sådant som på allvar får det att pirra i gaykropparna är den dag då Mälarpaviljongen slår upp sina portar för 6 månader av idogt rosépimplande (alt. mineralvatten)!
– Arto Winter. Hur känns det att vara den årliga bäraren av hoppet om en ny tid?
– Jo du, det är en fantastisk berättelse att bära på sina axlar eftersom sommaren alltid erbjuder härliga klassiker och en hel del överraskningar som man ännu inte vet något om!
– Dessutom är tillropen från våra grannar så härliga att möta varje år, fortsätter han. Det är verkligen något speciellt att bli förknippad med detta år efter år.
Arto Winter och Anders Karlsson öppnar nu på lördag sin 13e säsong vid Norr Mälarstrand där ett tidigare slitet strandcafé blivit till en av stadens internationella attraktioner.

– Den klassiska frågan inför varje vårpremiär – vad är nytt för i år?
– Vi har varit nere i Sydafrika och testat årets upplaga av vår älskade rosévin. Jag kan berätta att den smakar väldigt bra och ser riktigt fint ut! I år kommer vi dessutom med en egen öl, en pale ale som heter MÄPA – Mälarpaviljongen Pale Ale.
– Och dessutom kommer Sverigelanseringen av Tom of Finland-kaffet att ske hos oss i samband med sommarfesten då även QX juni-nummer släpps. Detta blir sedan även vårt huskaffe.
– Hur känns då det att få lyfta fram Tom of Finland med den finska själ du har?
– Det är fint att som finsk kunna lansera detta i Sverige och därmed bidra till det kulturprojekt som Tom of Finland har blivit. Från underground har det nu blivit högkultur i Finland. En mycket spännande utveckling!
– Berätta mer om nyheter för i år!
– En sådan är att lagom till Pride så växer vår restaurang på andra sidan gatan, The Green Queen, genom att det blir nya inomhusplatser och såklart är vår butik fylld av krispiga nyheter.
– Så man skall komma ner till er och fixa inredning till balkongen och sommarstället!
– Ja precis!
– Vilka är årets trender inom trädgårds och balkong-inredning?
– Det finns t.ex en stoppad papegoja som man kan köpa om man vill ha lite sällskap, säger Arto!
Just när denna fråga dryftas så kommer Anders Karlsson förbi och ger en mer målande beskrivning av vad vi som vill fixa det vackert för säsongen kan förvänta oss.
– Det är djupa dova pastellfärger med touch av grönt och blått, förklarar han.
– Och på tal om butiken. Även trädgården har en viktig roll att fylla hos er!
– Absolut! Och den är designad som tidigare år av Kristina Björk som börjar med vårfärger och sedan hela säsongen skapar nytt vartefter årstiderna förändras.

– Ytterligare en viktig profil för Mälarpaviljongen är personalen!
– Så är det. Det är många kända ansikten från tidigare säsonger och som tidigare år har vi även i år öppnat för flera nyanlända HBT-flyktingar som vi liksom Stockholms gayliv välkomnar med öppna armar, säger Arto Winter.
– Och varje år har ni olika evenemang vid strandkanten.
– Klart är Jonas Anderssons XXXL-Regnbågsrummet i juli, eller hur många X det nu blir i år! Det blir den magiska Klezmer-kvällen med Sternfall och Nils Harning fredagen i Pride och under Pride blir flera evenemang, bland annat Magnus Skogsbergs och Malena Laszlos föreställning ”The American Songbook – på Svenska”. Med start i juni kommer våra DJs spela på fredagar och lördagar och ofta kommer vi ha vår populära söndagsjazz. Och såklart den populära sommar-kick off-festen med QX.
– Och närmast nu Hattparaden.
– Ja den kickar igång säsongen den 1 maj och där kommer vårt engagemang för Regnbågsfonden märkas. Fonden startades 2013 just i samband med Hattparaden. I år, kan noteras, kommer vi även via försäljningen av vårt eget öl Mäpa att bidra till fonden.
– Kan jag dessutom få lägga till att ett tema i år är att vår kära stamgäst Bittan har fyllt 90 år och har självklart sin egen plats där hon likt den engelska drottningen kommer att hålla hov.
– Självklart får du lägga till det och jag passar då på att gratulera Bittan å alla gästers vägnar! Så vad händer på öppningsdagen?
– Det blir just jazzmusik från klockan 14 och framåt och måhända blir det något varmt att stoppa i munnen, säger Arto Winter och berättar stolt att en privat Facebook-grupp startats av stamgäster som planerar att vara med på premiärdagen lördag den 2 april. Flera hundra har redan tackat ja!

Möjligen kan detta samtal tolkas som ett oförbehållsamt och lätt okritiskt reklaminslag för restaurang Mälarpaviljongen. Må så vara. För helt ärligt är det som Arto och Anders skapat med sin personal något helt unikt och magiskt. Inte bara för grannarna på Kungsholmen, eller alla gays och bokstavspersoner från när och fjärran. Det är en så unik Stockholmslegendar att så här inför säsongsstarten kan endast glimmer spridas över Riddarfjärden!
Och det är dessutom helt sant som sägs i rubriken. Gayåret firar vi in just den helg då Paviljongen öppnar!
Se bara kindpussandet och Robert Fux bitska humor i filmen från förra årets kick off-fest inför sommarmånaderna de tre.