För några veckor sedan var jag hemma hos mina föräldrar och gick igenom gamla saker jag lämnat kvar i deras uthus. En sak fanns det i massor – kassettband med inspelningar av Kent Finell från 80-talet. Det var innan internet gav oss all tänkbar information om våra idoler och Spotify lät oss lyssna på den musik vi ville höra. Radioprogrammen Svensktoppen och Tracks i P3 hade en särställning när det handlade om att spela upp populär och ny musik. De var också här man fick veta mer om sina favoritartister, och så förstås, man spelade in programmen för att kunna lyssna igen. Kent Finell var en auktoritet och för en begynnande radionörd som jag, ett riktmärke hur en programledare skulle låta.

Kent Finell anställdes på Sveriges Radios underhållningsredaktion 1969 och gjorde en mängd program innan Svensktoppen som han programledde i över 20 år fram till 2002. Han gjorde trafikprogrammet ”På väg” och ”Vardag”. Tillsammans med kollegan Mona Krantz gjorde han succé i helgprogrammet ”Godmorgon”. Kent Finell var pensionär och bodde i Spanien under vintern men hoppade så sent som förra året in som gästprogramledare för Svensktoppen tillsammans med Carolina Norén i samband med programmets 50-årsjubileum.

Lotta Bromé, programledare för P4 Extra säger att han var en förebild och mentor för henne.
⁃ Jag lärde känna Kent Finell när jag kom till radion som 18-åring. Jag gick också i radiounderhållningkorridorerna – och han, likt Tellemar, Perrolf och Mona Krantz var en av de stora som jag lärde mig av. Även om vi inte gjorde samma typ av program eller intervjuer så behärskade han hantverket radio. Och hans hejarop och beröm när jag var ny och prövade mig fram bär jag för alltid med mig.
Hon berättar i sitt program att han ansett sig som en ”gubbe” sedan han var 24 år och de hade kul tillsammans. Lotta Bromé säger att han var privat, men också inte. Han var noga med sin integritet i officiella sammanhang.

Radioikonen Kent Finell t.h. med Jahn Backström 2009

Det var i söndags som han akut fick åka till sjukhus med feber och hög puls. Han blev dock bättre och han och hans sambo sedan 37 år tillbaka, Jahn Backström, började planera återflytten till Spanien. På tisdagskvällen blev Kent Finell snabbt sämre igen, och hans hjärta orkade inte mer berättar sambon för Aftonbladet.
⁃ Jag kände honom utan och innan. Det var en fantastisk människa, säger Jahn Backström.

På Sveriges Radio är det många som minns Kent Finell som en av de riktigt stora radiojournalisterna som tog underhållning på allvar. I morgon söndag hyllas han av Carolina Norén i programmet Svensktoppen klockan 11:03