– Det är skönt att bli det i just den här kategorin, så att vi kan krossa bilden av oss som vissa kanske har – att vi är värsta tourette-programmet som bara häver ur oss en massa könsord utan något specifikt syfte, säger Matilda.

Matilda Berggren, Robert Jacobsson och Julia Blomberg skildrar ofta ”icke-heterosexuella” relationer i sitt radioprogram. Deras publik är ung och sociala medier och humor är två viktiga redskap.

Redaktionen har inte bara möjlighet att vinna Stora radiopriset, utan i oktober har de också chans att ta hem det europeiska radiopriset Prix Europa.

Hur mottog ni beskedet att ni blivit nominerade till Stora radiopriset?
Robert: Jag var på Kreta, så jag passade på att hjula på stranden.
Julia: Med chock och glädjetjut.
Matilda: Vi fick reda på det genom Twitter. Vi blev ganska chockade. Jag hoppade upp och ner och skrek ”hurra!” Sen kramade jag Julia några gånger. Oväntat, fast jag är ändå inte förvånad. Vi är bäst! (OBS jag är ödmjuk.)

Varför blev ni nominerade?
Robert: För att vi går in på djupet kring missionären, fittkunskap, fistteknik, rövsafter och tar upp hbtq-frågor och heterogrejer. Och ja, även de vanligaste frågorna som orgasmproblematik, lustavsaknad, relationsproblem och sex i populärkulturen.
Julia: Vi har inte fått någon officiell motivering, men enligt mig är vi folkbildare för att vi pratar om saker som andra medier sällan tar upp. Saker som rör nästan alla, som de flesta bara tänker på men aldrig vågar säga högt, saker vi mår dåligt över för att vi håller för oss själva. But not anymore!
Matilda: Förhoppningsvis för att det vi gör är bra.

På vilket sätt är ni normbrytande?
Robert: Vi synliggör hur normer ser ut och försöker dekonstruera föreställningar om finsex versus fulsex, bort från skuld- och skamkänslor. På liknande sätt ifrågasätter vi idéer om exempelvis kön, etnicitet, personer som lever med hiv och sexuella läggningar kopplad till sex. Vi försöker visa upp olikheter och det sexuella smörgåsbord som finns bortom normsamhället.
Julia: Vi pratar om sex på ett sätt som aldrig gjorts i Sveriges Radio. Vi försöker krossa sexuella fördomar inom alla grupper, till exempel att alla transsexuella mår dåligt, att kvinnor alltid måste vara kära för att kunna ha bra sex eller att asexuella är grå möss.
Matilda: Vi har sedan start ifrågasatt könsroller och olika normer som kan begränsa ens sexualitet. Vi är inkluderande och utgår aldrig från normer, det vill säga att om vi får en fråga från ”tjej_87” som undrar hur hon ska göra slut med sin respektive, så antar vi inte att det är en kille. Det kan låta som en småsak, men det betyder mer än man tror.

Vad betyder det för programmets innehåll att delar av redaktionen inte definierar sig som heterosexuell?
Robert: Som politisk bög betyder det mycket för mig.
Julia: Hur vi definierar oss har inget med vårt arbete att göra. Vi hade pratat om samma saker oavsett vad vi har för sexuell läggning.
Matilda: Vilken sexuell läggning jag eller mina kollegor har, har ingenting att göra med varken det här priset eller vårt arbete med Ligga med P3. Visst, lyssnar man på programmet så kan man få reda på att jag till exempel har en flickvän i nuläget, men jag pratar också om killar jag haft relationer med och varit attraherad av. Vi skildrar alla sorters relationer, och vilka kön vi träffar privat präglar inte programmet avsevärt.

Hur roligt har ni på jobbet?
Robert: Det är skoj!
Julia: Väldigt roligt! Vi är nog den enda redaktionen på hela Sveriges Radio där någon, utan att bli generad, kan säga: ”Tar du tag i analsexskolan så fortsätter jag med fontänorgasmen”.
Matilda: Väldigt roligt! Okej, ibland sitter man vid sin dator och bara glor och känner att man blir lite robot, men då är det gött och ha kollegor som Robert och Julia.

Vad tänker ni på morgonen när ni går till jobbet?
Robert: ”Varför åt jag inte frukost?”
Julia: Att jag ska göra en stor podd med alla våra erotiska noveller. Sen kommer jag på att jag glömt matlådan.
Matilda: ”TRYCK INTE PÅ SNOOZE”. Sen gör jag det, asmånga gånger. Sen tänker jag att det är tur att jag har ett så kul jobb, annars hade jag kanske stannat hemma i stället.

Kommer ni att ta hem priset?
Robert: Det vore ju jävligt kul att få ett sånt erkännande, efter alla tusentals timmar av slit.
Julia: Förhoppningsvis, men som Matilda säger har vi vunnit innan någon bevisat motsatsen.
Matilda: Mitt tänk är: ”vi har vunnit fram tills vi får reda på att vi inte har det”. Vilket vi förhoppningsvis inte får reda på.

Guldörat-priset

Vad vinner man och vem av er tar priset?
Robert: All three of us.
Julia: Vi tar emot det alla tre.
Matilda: Äran och ett guldigt öra. Det där guldiga örat ska man sätta mot sitt egna öra när man vunnit, lite skojfriskt sådär. Det har jag sett på bild med kollegor som vunnit. Jag kanske sätter den framför mitt kön istället.

Nu på torsdag åker de alla tre upp till Stockholm på den stora radiogalan, som hålls på Tyrol.
– Jag ska ha guldig fluga på galan, säger Matilda Berggren.


Möt Matilda Berggren i ett reportage