Den 4 februari kommer det glimra rejält på Savoyteatern när Finlands hbtq-värld med vänner hyllar sina hjältar och firar ett år då inte minst frågan om det könsneutrala äktenskapet stått på dagordningen, hbt-frågor kommit högt på dagordningen inom kyrkan med ärkebiskopen Kari Mäkinen ställningstaganden för äktenskapet, den finska hbt-organisationen Seta som fyllt 40 år och att Pridefestivaler firats i flera finska städer. Ett år då elitsimmaren Ari-Pekka Liukkonen kom ut, statsminister Alexander Stubb (Samlingspartiet) tryckt på för homorättigheter, skådespelaren Minna Haapkylä berättade om kärleken till en kvinna och riksdagsledamoten Jani Toivola (De gröna) berättat om sitt nya liv som pappa.
Ett år med TV-stjärnor, ny musik, nya böcker och en enorm succé för Mamma Mia. Och såklart skall Årets Keep-Up-The Good-Work liksom bästa gaystället röstas fram av Qruiser-medlemmar och QX-läsare.
Presentatör blir i år superpopulära finlandssvenska skådespelerskan Maria Sid. I år har hon bland annat medverkat i den svenska komedin Hallåhallå av Maria Blom.
– Just i år känns det extra festligt med galan, sa Sid idag till QX.fi. Det kommer bli en stor fest som hyllar jämställdhet och respekt!
– Det är viktigt för mig att medverka därför att för mig är jämställdhet mellan alla en självklarhet! Det finns ett ord över alla. RESPECT – everybody!
Biljetter till galan kan köpas från idag via Lippupalvelu.fi. Galan hålls på finska men även icke finskspråkiga lär få en riktigt glimrande natt så passa på att boka in ännu en festnatt i februari!
Löpande information om galan finns på QX.fi och de som nominerats presenteras i början av januari då även omröstningen påbörjas.