FREDAG

Transpersoners livsvillkor – Bemötande – HBTQ och åldrande
Livsvillkor kan vara väldigt olika p.g.av en palett av faktorer. Dessa behandlas. Huvudresultaten av en stor webbenkät från 2014 kommenteras. Olikhetens inverkan på bemötandet berörs. – HBTQpersoner blir allt öppnare.Vilka följder får detta för äldrevården?
kl 12.30-13.30, Oden, Folkets Hus

B som i bortglömd?
Bisexuella drabbas av både homofobi, bifobi, binära ideal, mononormativitet och heteronormens osynliggörande. Slagen kommer dessutom både från hetero- och gaycommunityt. Detta är en workshop för bisnack, bikamp och bistrategier. Det är dags att sätta B:et i HBTQAI på agendan!
12.30-13.30, Nanna, Folkets Hus

Mansnormer och våld (workshop)
En inspirationsworkshop om mansnormer och hur en kan bryta destruktiva normer kopplat till våld.
kl 14.00-15.15, Nanna, Folkets Hus

”Jag kom inte ut. Jag blev mig själv.”
Föreläsning med Ann-Christine Ruuth, inspiratör,präst och transperson.
Fram till 60 års ålder var hon känd som Åke och kyrkoherde och chef i Teleborgs församling i Växjö. Det vållade stor uppmärksamhet när hon berättade att hon nu ville leva som Ann-Christine. Med humor och värme berättar hon om vägen till Ann-Christine, vad som menas med en transperson, om varför vi skrattar åt en karl i klänning men inte åt en kvinna i kostym och om normerna som styr våra liv. En föreläsning som egentligen handlar om att få vara sig själv och tillåta andra att vara det också.
Arrangör: Regnbågsgruppen, Svenska kyrkan i Umeå
kl 14.00-16.00, Oden, Folkets Hus

Villkorad öppenhet? Ett samtal om rätten att vara sig själv som HBTQ-person i Västerbotten och världen
Deltagare: Ahmed Mohamed- somalisk författare, bloggare och människorättsaktivist, Evelina Lilieqvist- doktorand i etnologi med inriktning digital humaniora, Jasminé Mehho- nationell samordnare RFSL Newcomers, Christer Edeholt- bibliotekarie och ledamot RFSL Umeå

Moderator: Jenny Saba Persson och Klara Nygren, Rättighetscentrum Västerbotten.
Programmet inleds med att Ahmed Mohamed håller ett anförande underrubriken Gay, Black and unwelcome to Sweden (på engelska). Därefter samtalar panelen om de hinder som finns för hbtq- personer att vara öppna med sin sexualitet eller könsidentitet i Västerbotten. Hur ser villkoren ut för nyanlända hbtq-personer som kommer till Västerbotten och vad får myndigheters krav på öppenhet för konsekvenser? Vad görs och vad behöver förbättras när det gäller arbetet för hbtq- personers rättigheter i Umeå? Samtalet förs på svenska.
kl 15.00-16.30, PB-salen, Folkets Hus

HBTQ i fängelsemiljö – Kriminalvårdens möte med intagna transpersoner
Att det, inom fängelsepopulationen, kunde finnas intagna med könsidentitet och/eller könsuttryck som på olika sätt bryter mot traditionella genusnormer var en tanke som aldrig slagit mig – fram till den dag jag träffade en intagen transperson på anstalt.

Att vara hbtq-person inom Kriminalvården är, sett till en svensk fängelsekontext, ett eftersatt undersökningsområde inom svensk forskning. Samtidigt visar studier att gruppen har en utsatt position i fängelsehierarkin. Tillhandahåller Kriminalvården handlingsplaner eller självklara alternativ för personer som sträcker sig mellan, bortom eller är föränderliga mellan de två könskategorierna kvinna och man? Finns ett normmedvetna arbetssätt och hbtq-kompetens?

Med utgångspunkt i svensk och internationell forskning, ett examensarbete på ämnet (fil.kand) och egen erfarenhet som anställd inom Kriminalvården berättar Therese Brunzell om situationen för och bemötandet av intagna transpersoner på anstalt.
kl 16.00-17.00, Nanna, Folkets Hus

Min 6-åriga dotter är transsexuell, Johanna Engström

Johanna berättar och svarar på frågor om och kring sin transsexuella dotter.
kl 17.00-18.00, Nanna, Folkets Hus

LÖRDAG

Poly? Att vara med flera!
Poly, flersamhet, relationsanarki, öppet förhållande, det kan heta flera saker – men alla är namn på att ha erotiska och/eller romantiska relationer med fler än en person samtidigt. Kort inledning av föreläsaren och sedan samtal/workshop.
kl 10.00- 11.00, Oden, Folkets Hus

Fitta är fint! SuperShero revolutionen
Varför är Fitta ett skällsord? När jag fick veta vad Fitta betyder så blev jag glad, det är ju ett fint ord! Det är dags att vi kräver upprättelse, att vi tar tillbaka orden, att vi sträcker på oss och är stolta över vårt kön. Varför? – För att vi som har fötts med fitta är superhjältar!
kl 10:00- 11:00, Oden, Folkets Hus

Nordic Co-operation with Eastern Europe, Tupilak
How co-operation, exchange and joint rainbow cultural projects boost solidarity, knowledge and awardeness both East and West — especially where
homophobia is becoming ever more violent and vicious.
kl 11.30- 12.30, Nanna, Folkets Hus

Intersex och kön, en grundkurs
Föreläsningen för dig som vill lära dig mer om intersex. Ellie Nordfelt pratar om intersex irelation till kön. Vad är egentligen kön? Hur skiljer sig intersex från transidentiteter, och varför ska intersex vara en del av HBTQI-kampen?
kl 11.30- 12.30, Oden, Folkets Hus

Ett positivt liv med hiv
Peter har gjort en fantastisk resa i sitt liv. Han berättar öppenhjärtligt och känslofullt hur det är att leva med hiv i ett samhälle där okunskap och förutfattade meningar fortfarande präglar dagens samhälle. Ett värdefullt vittnesbörd som berikar oss.
kl 15.30- 17.00, Nanna, Folkets Hus

Intersex, förtryck och motstånd
Intersexpersoner utsätts för ”normaliserande” behandlingar för att tvingas in i tvåkönssystemet. En föreläsning av Ellie Nordfelt som utifrån egna erfarenheter pratar om vården, samhället och förtrycket samt hur motståndet ser ut och vad intersexrörelsen vill förändra.
kl 15.30- 16.30, Oden, Folkets Hus

”Invandrare” & Gay i Sverige, Zlata Wolim
10 år, på flykt från krig. Ena stunden flykting från Bosnien & Hercegovina, i nästa ”invandrare”. Muslim & Gay. Hon dumpade killen som älskade henne och gifte sig med en annan men inte med en man. Zlata har nu tagit det steget att berätta om sin resa i ett land med nya förutsättningar delvis genom berättelse och delvis genom sång.
kl 17.00- 18.00, Oden, Folkets hus

Panelsamtal Närstående till Transpersoner, FPES
Ett panelsamtal mellan närstående till transpersoner. Vi berättar om utmaningar och glädjeämnen med att leva nära en människa med transidentitet. Plats för frågor från publiken.
Samtalet leds av Ann-Marie Jönsson, Transföreningen FPES
kl 17.00-19.00, PB-salen, Folkets Hus

SÖNDAG

HBTQ-rörelsens nya utmaningar
Vad har Zumbapass eller Migrationsverket med Pride att göra? Vad händer egentligen i förorterna? När var Jonas Gardell någonsin relevant? En föreläsning om allt som är åt helvete med dagens HBTQ-rörelse. Med aktivisten Nisha Ericsson.
kl 11.00- 12.00, Oden, Folkets Hus

Håriga bröst – manlig amning som ideal och debatt
Blotta tanken på en pappa som ammar gör många upprörda, kanske för att det är en fråga där biologiska idéer om kön blir akuta. Men vilka möjligheter har cismän respektive transmän att amma? Hur har debatterna kring manlig amning sett ut – och vad säger det om vår syn på pappor?
kl 12.30- 13.30, Oden, Folkets Hus

QuB förlag: myter och verkligheter- en lesbisk odyssé i Norrland
Välkomna till det första labbet i projektet som ska hitta, skapa och synliggöra lesbisk historia i Norrland. Kom och hör mer om projektet, dela dina egna lesbiska spår från historien eller bara njut av de fynd vi hittills hittat. Projektet drivs av Lesbisk Makt, Sara Lindquist och Elfrida
kl 13.00- 14.00, Nanna, Folkets Hus

Komma ut på jobbet, FPES
Föredraget berättar om att komma ut på jobbet som transperson. Det exemplifieras sedan med ett antal exempel ur verkligheten en del med namn andra anonyma. På slutet finns tid för frågor.
kl 14.00- 15.00, Oden, Folkets Hus

How co-operation, exchange and join rainbow cultural projects boost solidarity, knowledge and awardeness both East and West — especially where homophobia is becoming ever more violent and vicious, Tupilak
Why rainbow history and culture are powerful weapons against homophobia, intolerance, silence and invisibility. Why the concept of a ”rainbow month” has finally come to the Nordic cities of Umeå, Stockholm and Vilnius.
kl 15.30-16.30, Nanna, Folkets Hus