[URL=jeppispride2014.wordpress.com]Jeppis Pride 2014[/URL] ordnas den 25–26 juli 2014 i Jakobstad. Kulturfestivalen uppstod som en idé på Facebook sommaren 2013. Gnistan exploderade omedelbart i en folkfest som pågått sedan dess och nu utmynnar i den första Pridefestivalen som någonsin ordnats i Jakobstad. [email protected]


Temat för Jeppis pride är Tro, hopp och kärlek – de traditionella symbolerna för Jakobstad. Möt den mänskliga mångfalden i kulturen, historien och politiken – och delta i ett samtal om vardag, gemenskap, jämlikhet och respekt i vårt lokalsamhälle. Stadsdirektör Mikael Jakobsson är pridens beskyddare. Pridelogon har utformats av Daniela Holm (yrkesskolan Optima). Kampanjen “Tro, hopp och kärlek” av Josefin Saarenpää (yrkeshögskolan Novia).

Jeppis Pride 2014 är en del av Regnbågsankan rf:s verksamhet och nationella SETAS 40-års jubileum. Samarbetspartners är bl.a. After eight, föreningen Föräldrar till HBT-barn rf, Kultur för alla, Center för konstfrämjande, Svenska kulturfonden, Svensk-Österbottniska samfundet, företag och privatpersoner. Alla är välkomna att ta del av priden och som samarbetspartners!

Programmet är preliminärt. Klockslag och plats meddelas senare. Priden är flerspråkig (svenska, finska samt tolkning till teckenspråk vid behov – de som behöver tolkning ombeds kontakta [email protected] i förväg så försöker vi ordna med tolkning).



Fredag 25.7:

- Invigning med tal av pridens beskyddare stadsdirektör Mikael Jakobsson.

- Seminarier och workshops om bl.a. HBTLQ-historia i Österbotten (med bl.a. Marina Furubacka och Adam Guarnieri), pridetemat: Tro, hopp och kärlek, (leds av Peter Nynäs, professor i religionsvetenskap vid Åbo Akademi. Deltar gör bl.a. Camilla Kronqvist, kärleksfilosof vid ÅA, Tom Eklund från föreningen Föräldrar för HBT-barn rf samt författare Katarina Gäddnäs), kulturell tillgänglighet som mänsklig rättighet (arr.i samarbete med Kultur för alla och Center för konstfrämjande), queert skrivande med framstående lokala författare (däribland Kaj Korkea-aho), transpersoners livsvillkor, samt politiskt pyssel tillsammans med Nina Albrecht och Fredrika Biström (konstnärer och författare till boken Vardagsvingar och klasskalas, en politisk pysselbok som utkommer på Schilts&Söderströms 2014). HBLTQ står för homosexuell, bisexuell, lesbisk, transperson och queer.

- Marianne och Tom Eklund från Föreningen Föräldrar till HBT-barn rf deltar i en lunchträff kl.12-13 under seminariedagen, där föräldrar till HBT-barn är välkomna att delta till självkostnadspris. Anmälan till [email protected] senast den sista juni.

- Andligt program: workshop i meditation, en icke-konfessionell workshop tillsammans med Regnbågsföreningen Malkus, samt en friluftsgudstjänst vid Rosenlund. Regnbågsgudstjänsten görs inte i samarbete med någon församling, däremot i samarbete med flera kyrkligt anställda och aktiva. Bo-Göran Åstrand, Tuija Storbacka och Tomas Ray står för stommen i gudstjänsten. Bill Ravall är sångledare. Martina Krooks och Anna-Maria Helsing står för musiken, och Wivan Nygård-Fagerudd samt Pia-Karin Helsing för sång. Katarina Gäddnäs har skrivit förbönen. Efter gudstjänsten bjuds alla att delta i ett knytkalas.

- Program för ungdomar under 18 år. Pyssel, kaffe, bra musik och trevligt umgänge från kl 18.00 framåt i After Eight.

- Vernissage för konstutställningen ”Vi är redan här” (Galleri GRO). Nina Albrecht, Kenneth Bamberg, Fredrika Biström, Heidi Lunabba, Salla Penttilä, Aino Vuokola med flera medverkar.



Lördag 26.7:

- Parad! Inbjudan har nått bl.a. lokala politiker, församlingar och föreningar.

- Familjefest efter paraden – fika, mingel, tal, musik och annan underhållning. Träskon, ett nyinstiftat hederspris, delas ut till en person/flera personer som visat stort civilkurage och stått upp för HBLTQ-personers rättigheter i Österbotten. Designern Heidi Wikar har utformat priset som delas ut av Daniel Fagerholm, känd för bloggen Daniels värld. Allmänheten får nominera kandidater! Arbetsgruppen för Jeppis Pride 2014 utser mottagaren.

- Kvällsfest (åldersgräns 18). Medverkar gör bl.a. Helsingfors gaykör Out’n loud.



Det ordnas också fristående program runtom i nejden. Queeroperan Magnus-Maria visas som turnéföreställning i Schaumansalen på lördag kl.19.00. Konstnärerna Ilar Gunilla Persson och Heidi Lunabba bjuder allmänheten att hänga ut tvätt i regnbågens färger för att visa att den är välvilligt inställd till personer som tillhör sexuella minoriteter och könsminoriteter.



Kontakt: [email protected]