Annika Lantz återvände tidigare i vår till radion efter en tids tjänstledighet med sitt nya radioprogram ”Sist med det senaste” i Sveriges Radio P4. Det nya programmet är en hybrid mellan ett sammanfattande nyhetsmagasin och en satirisk show, där nyheterna presenteras och analyseras några dagar för sent. Programmet gästas också av många kända röster som t.ex. Petra Mede, Carina Berg, Siw Malmkvist och Nanne Grönvall.

För att följa formen och vara sist med det senaste kontaktade QX Annika Lantz halvvägs in i första säsongen för att stämma av hur det är att vara tillbaka i radion, hur det nya programformatet fungerat såhär långt, och hur det kändes att bära den beryktade löskuken.

Efter en tids ledighet har du återvänt till radion med ditt nya radioprogram sist med det senaste. Hur har det gått med den nya satsningen, har du landat och känns det som att ni hittat in i formatet så som du ville?
– Eftersom jag inte var helt säker på vad jag vill är det svårt att svara på en sådan direkt fråga, men jag och Anna-Karin Ivarsson (producent) har i alla fall hittat självförtroendet att våga prova oss fram. Inget program blir det andra likt, vare sig i form eller i ton, men jag gillar det. Världen och händelserna i den förändras ju också hela tiden, så vi liksom dansar med, fast med en poäng i slutet. Eller i början. Och ibland kanske med en haiku. Inte före eller efter poängen, utan istället.

Anna-Karin Ivarsson och Annika Lantz

Vad är ”Sist med det senaste” för typ av program, kan du beskriva det för dem som ännu inte haft chansen att höra det?
– Tanken är att det ska vara ett sammanfattande veckomagasin med satirisk udd, och det är väl vad det har blivit också, men satir har blivit ett svårt begrepp att tolka i ett samhälle där kvällspressen sedan länge alltid ligger ett steg före när det kommer till absurditeter. Så vi måste bli ännu smartare, vilket vi jobbar på. Även om vi redan är skrämmande smarta. Då kan du fatta vilket bra program det är.

Vilket har ditt favoritinslag/favoritsegment varit hittills? Eller är det någon gästs insatts du är extra nöjd med? Bland annat har ju Petra Mede och Carina Berg gästat Sist med det senaste.
– Vad ska jag säga. Alla program där Carina Berg eller Petra Mede medverkar är jag extra nöjd med. Till och med om jag själv inte medverkar. Men jag är väldigt förtjust i ganska många inslag faktiskt. I det senaste programmet är favoriterna ”Ska Nato ta över träningen för Hägerstens 05-or” och ”Olof Perssons släp-haiku gav honom VD-stolen”.

Du har tidigare pratat om att dina radioprogram ofta befunnit sig någonstans mellan ”show” och ”på riktigt”, och nu mer än kanske någonsin tidigare har ”show”-biten verkligen fått kliva fram. Varför har du väntat tills nu med att låta den manusbaserade humorn få ta större delen av utrymmet?
– För att jag är en livetjej. Hm, ”livetjej” låter…spektakulärt. Men jag är det. Jag älskar livesändningen. Jag älskar det jag blir under livesändningen, och det som händer i min hjärna under livesändningen. Men jag älskar också att skriva. Nu provar jag på det. Sen får vi se hur det går. Och vad som händer.

Du har flera gånger under programmet refererat till den löspenis du bar på pressbilderna till premiären av ”Sist med det senaste”. Hur upplever du att det att vara iförd manslem? Har den förändrat dig på något sätt; hur du mår, känner dig, eller har den kanske rent av till och med förändrat ditt sätt att gå?
– Ärligt talat var jag väldigt nyfiken på hur jag skulle reagera på att bära löskuk – kanske skulle jag upptäcka nya sidor av min sexualitet eller min, av mig själv, ständigt ifrågasatta könstillhörighet. Tyvärr hände ingenting. Mer än att studiebesöken på Sveriges Radio stannar till litet extra framför bilden på mig som sitter utanför redaktionsrummet. Det är mysigt.

Sist med det senaste sänds på lördagar mellan kl 14:30 och 15:00 i Sveriges Radio P4.
Samtliga tidigare program av ”Sist med det senaste”, samt en hel del extramaterial, finns att lyssna på och ladda ner på programmets hemsida: sistmeddetsenaste