I helgen öppnar den danska festivalen som visar film med ett gay, lesbiskt, queer och/eller transtema. Tidigare hette den Copenhagen Gay Lesbian Film Festival men har följt New Yorks motsvarighet och döpt sig till Mix Copenhagen.
Festivalen är Skandinaviens största och mest prestigefyllda med ett hbtq-tema där filmer först och främst visas i Köpenhamn men även i andra danska städer liksom några i Malmö.
Priser delas ut i klasserna spelfilm, dokumentär och kortfilm och i den senare tävlar i år den svenska filmen En dag på landet, med manus av Robert Styrbjörn, regi av Pella Kågerman och Hugo Lilja.
Filmen berättar om läkaren Tomas som kommer på besök till Carl och Jocke en vacker sommardag i Stockholms skärgård. Han hamnar i säng med killarna, men hur känns det när leken är över och vad händer när någon hamnar utanför? ”En film om existentiell ensamhet” skapad i dogmafilmsanda.
– Manuset var väldigt personligt för mig, berättar Robert Styrbjörn och berättar att han själv hamnat i liknande situationer tidigare och skrivit utifrån egna erfarenheter och ville dela med sig av dessa.

Robert Styrbjörn

Han valde även att själv spela i en av rollerna tillsammans med Johan Ehn och Peter Sahlström.
– Men när jag så till slut stod där vid inspelningen och skulle liksom spela mig själv, använda mig av mina egna känslor, så visade det sig bli mycket svårare än jag trott. Jag ifrågasatte mig själv hela tiden.. om jag visade för mycket, och då menar jag inte bara nakenheten.

Filmen, som gjordes som ett projekt under utbildningen på Dramatiska institutet, har redan fått stor internationell spridning. Åtta filmfestivaler, inkluderat Köpenhamns och finska VinoKino har eller skall visat den och minst sju städer till kommer ha med filmen vid festivaler.
Under festivalen i Köpenhamn visas den tillsammans med sex andra svenska kortfilmer på temat ”Small Swedishes” som inleds med ett panelsamtal med flera av de medverkande i En dag på landet. ”Små godbitar bakade av blanka skogssjöar, svensk skönhet och nordiska sinnesro”, presenteras programmet med där Jerry Carlsons filmer ”Coming Out” och ”Längs vägen”, Anders Hazelius ”Pura Vida”, Rebecka Rasmussons ”En bondes längtan”, Valentina Chamorro ”Séptimo” och Malin Cramers ”Dagen svalnar” även ingår.
Festivalens öppningsfilm är Fenton Baileys och Randy Barbatos berättelse om Chers son Chaz Bono och hans resa till att hamna i rätt kropp.

mixcopenhagen.dk