Leif Jacobsson är tillbaks med en utställning i Stockholm. Denna gång är han på ett nytt galleri i centrala stan och just ett nytt galleri är en av de ”transitions” man kan tolka in i utställningen som bär just det namnet.
– Det betyder ju överföring och utställningen visas under nya omständigheter och jag arbetar med nya material, säger han till QX men försäkrar att man kommer att känna igen mycket av hans arbeten.
– Kanske är denna utställning mer existentiell, säger han dock. Det finns fler Det är fler toner även om det fortfarande är mycket kroppar och figurationer.
– Varför så mycket sönderfall?
– Det är ju livet, födsel och död, svarar han och säger att de mer tydligt urbana inslaget kanske är ett utslag av att han flyttat ut till landet. ”Lappsjukan” får honom att ta upp staden som motiv.

War Lord

Leif Jacobsson har vid tidigare utställningar, bland annat för en storpublik i Pride Park, visat sina tredimentionella manskroppar i metall. De finns med i hans nya utställning.
– Jag har gått på plåtgubbarna igen, berättar han. Jag har laddat dem med mer innehåll. Det kusligare som nu finns har jag inte haft med förut.
Förutom plåt är det verk skapade i trä, gjutningar i plast och även ett och annat traditionellt måleri. Han berättar att en ny teknik han experimenterat med är att ”måla” med smält metall.
I pressinformationen används begrepp som estetiskt-subtilt och provocerande-brutalt. ”Krigsikon” och balans mellan energi och stillhet.
– Ser man hela samlingen är det något urbant existentiellt över den, säger han till QX och lägger till.
– Vad är estetiskt? Detta är estetiskt fast det är slitet, grovt och rått men ändå blir det snyggt. Det är knappast några polerade grejer du ser här.
Transition öppnar lördag och pågår till den 1 mars på Galleri Ingela S. Mer info i GayMap.