– Det går att bygga om världen så fler blir inkluderade, utbrister programledaren och arkitekten Katarina Bonnevier. Den 28 juni startar programmet Fasad i P1 och när radion kontaktade henne kände hon att det var ett utmärkt sätt att nå ut med alla historier hon samlat på sig under sin forskning.
Katarina Bonnevier fick mycket uppmärksamhet för sin avhandling ”Beind Straight Curtains”. I radioprogrammet får hon möjlighet att berätta hur arkitekturen påverkar människorna, men också hur människorna påverkar arkiteturen, och hur byggnader kan vara normbrytande.
– Jag tycker Selma Lagerlöfs hem Mårbacka är en iscensättning av queer. Hon skapade ett hem och hushåll för kvinnor, och hon levde förhållandevis öppet i en tid då homosexualitet var kriminellt. Mårbacka är som en dragking, en orgie i maskulina uttryck, en herrgård i bokstavlig mening, med stor betoning på ”herr”.
Omvärlden såg den vackra fasaden, men bakom den levde författarinnan med sina två kärlekar Sophie Elkan och Valborg Olander. Tove Jansson och hennes käresta är ett annat par som Katarina Bonnevier vill framhålla. Tove hade en fäbless för fyrar och tillsammans med sin partner byggde hon lusthus och andra arkitektoniska tillägg.
– Det här märks också i hennes böcker. Hela mumindalen svämmar ju över av torn, skrattar Katarina Bonnevier.

Katarina Bonnevier

Ett annat tema i programserien är mötesplatser som är gjorda för nakenhet och hur människor träffas i de miljöerna.
– Ofta tänker man att byggnader är gjorda för påklädda, men badhus är ju skapade för nakna. I det finns en laddning eftersom de är också är byggda utifrån en heteronormativ idé med män och kvinnor separerade, att det skulle göra dem mera anständiga, men vi vet ju att så är det inte.

Historiskt har badhusen varit, och är delvis fortfarande, platser för samkönade rendezvous. Hon tycker debatten kring nakenhet på badhusen är intressant, i synnerhet eftersom mindre inrättningar i vissa fall numera kräver badkläder trots att de är könsuppdelade. Även om en simhall har en ”damdag” ska kvinnorna simma med baddräkt, och samma sak när det enbart är herrar. Då krävs det att de har badbyxor på sig i bassängen. Det blir en fråga om anständighet, moral och hygien.

– Det finns så mycket förtryck som vi måste ändra. Som exempelvis städer som skapas utifrån patriarkala strukturer för köpstarka, heterosexuella, medelålders män som gynnas av en stark billobby. Men det finns andra människor också, och arkitekturen kan vara ett medel för förändring för ett mer inkluderande samhälle, avslutar Katarina Bonnevier.

Fasad i P1 sänds fredagar 10:03 med start den 28 juni i Sveriges radio.