Sedan mitten av augusti har museet Muzei Vlasti i Sankt Petersburg haft en utställning där olika makthavare i världen målats i mer ovanliga situationer. Ett av verken, av Konstantin Altunin föreställer president Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev i damunderkläder.
Detta fick rysk polis att agera i onsdags och beslagtog verket liksom fyra andra verk där bland annat den ryskortodoxa kyrkans patriark Kirill av Moskva avbildats på ett sätt som rysk polis nu skall studera och se om det strider mot lagen.
Orsaken till att polisen agerat är enligt Ibtimes.co.uk att de fem verken ansetts driva med den nya lagen som förbjuder homosexuell ”propaganda”.

Under fredagen framförde Amnesty International sin oro för utvecklingen i samband med OS i Sotji i februari nästa år. I veckan utfärdades ett presidentdekret som Amnesty menar riskerar inkräkta på de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Dekretet innefattar förbud mot manifestationer, demonstrationer och ”allmänna samlingar” på ett antal platser i Sotji medan vinterspelen pågår.
Den 7 februari, då spelen startar har den ryska hbt-rörelsen kallat till Pride-manifestation. Amnesty International framför i sitt pressmeddelande med anledning av presidentdekretet att det innebär risk för att regeringen därmed kommer att ”hindra individer och aktivister från att genomföra helt legitima aktioner, och på det sättet kränka rätten till yttrandefrihet”.

Den 8 september genomförs Kiss-In manifestation utanför den ryska ambassaden i Stockholm respektive Helsingfors. Idag blev det även klart att det genomförs protester utanför ryska konsulatet i Göteborg och ambassaden i Stockholm den 3 september 11.00. Bägge manifestationerna hänger samman med olika internationella initiativ där flera städer är med.
De svenska arrangemangen är privata Facebook-initiativ som ännu inte har någon etablerad organisation som ställt sig bakom.