Misstankarna måste ha grott direkt. När Therese blev 16 inkallades medicinsk expertis – som konstaterade att det inte gick att fastställa könstillhörigheten. Riddarhuset fattade snart beslut om att stryka Therese från stiftsjungfrurullan. Hon blev Ferdinand Andreas Edvard!
Några år senare flyttade Andreas till Gotland där han kom att bo och arbeta i resten av sitt liv. Snart blev han gravid. Blev både mamma och pappa; barnet kom att växa upp som hans fosterdotter.
Den fascinerande berättelsen finns nu i bokform: Therese Andreas Bruce: En sällsam historia från 1800-talet (Makadam förlag 2013) av Inger Littberger Caisou-Rousseau. Det är inte första gången det skrivs om Bruce. Tidigare har bland andra Lars Widding gjort det, men då bara i artikelform. Nu finns historien beskriven mer i detalj – och framförallt: vi får möta Andreas själv genom hans egen levnadsteckning och via brev till dottern Carolina.
Att ”kalla Bruce för en HBT-person faller sig /…/ naturligt, även om ordet inte var uppfunnet på Bruces tid” konstaterar Littberger; ”om jag ej får gå med Byxsor kan jag inte lefva” skriver Andreas själv.
1885 avlider Andreas. Han ligger begravd i Visby – men på stenen blev hans initialer åter ”C. T.”…