– Det är en protestpjäs. Den undersöker vad som har hänt och hur det blev som det blev, berättar Gertrud Larsson.
Huvudpersonen i pjäsen är en infrastrukturminister som försöker fly från ansvar. Hon är ideologiskt styrd och tycker problemet inte att det är för mycket som är utsålt, utan för lite.
– Sedan är hon kanske mest intresserad av att instagramma och twittra, konstaterar Gertrud Larsson.

Det var det egna tågåkandet som var den utlösande faktorn. Tåg som kom försent eller blev inställda. Gertrud Larsson började utforska vad SJ, som förr stod för Statens Järnvägar, en gång var och vad det blivit nu. Hon konstaterar att förändringen säger mycket om samhällsutvecklingen och synen på hur offentlig verksamhet ska drivas.
– Det är sorgligt, och jag vill ställa dom ansvariga mot väggen. Man splittrar upp verksamheten i smådelar och även ansvaret. Tills lut är ingen ansvarig, säger hon.
Pjäsen Hela folkets järnväg hade premiär förra veckan. Svenska dagbladet skriver ” ”Hela folkets järnväg” stannar inte vid att vara klagovisa utan försöker visa hela spelet bakom det vi upplever dagligdags. Ve den som ska vrida allt rätt igen!
Och mitt i eländet är det väldigt roligt. Kulturnytt i P1 kallar pjäsen ”högironisk samhällsinformation”.
Gertrud Larsson är aktuell på flera scener i landet. Just nu går hennes pjäs Blåvingar på Folkteatern i Göteborg. I helgen hade ”Den flygande handläggaren” premiär på Smålands Musik och teater i Jönköping och den 15 mars är det dags en annan uppsättning av samma pjäs på Västmanlands teater i Västerås.