Erik Lundback, ursprungligen från Gävle, har jobbat som fotograf i sex år. Nu visar han upp sina bilder på killar han hittat via Facebook, under resor och bland bekanta. På onsdag är det vernissage för Guy.

Hur fick du idén till utställningen?
– Den har växt fram under en lång tid ..dels har jag reagerat på hur lite nakna män jämfört med kvinnor som finns i media, men också stört mig på folk som säger att manskroppen inte är lika vacker som kvinnans utan kläder, att män utan kallingar ser roliga ut.. Men det var i en fotoboksaffär i Soho, London som jag bestämde mig på riktigt då jag upptäckte att 80 procent av böckerna där innehöll bilder på nakna kvinnor och de böcker med nakna män som fanns var antingen väldigt porriga eller töntiga/humoristiska, det vill jag ändra på.

Var hittar du dina modeller?
– Några känner jag sen förut, några har jag hittat på Facebook och en hel del har jag stött på när jag varit ute och rest. Jag har försökt att plåta en kille på varje resa jag gjort och med i utställningen finns killar från England, Italien, Slovenien, Holland och Danmark.

Du säger att mäns kroppar ofta porträtteras stereotypt?
– När män är nakna/avklädda på bild så ser dom ofta hårda/macho ut, dom står där och flexar sina biceps och det ska vara ljusatt ovanifrån så att alla magrutor framhävs, för mig känns det lite passé.

Vad tycker du själv är det snyggaste partet på en manskropp?
– Om jag måste välja nåt så blir det nog ett hårigt bröst.

Vari ligger den största utmaningen att plåta en avklädd man?
– Att det tar lite längre tid att få modellen avslappnad och känna sig 100% bekväm , där han står utan ett plagg på kroppen. Men oftast brukar det släppa efter tio minuter. Allt handlar om att få killen att känna sig trygg i situationen och jag börjar ju få en väldig rutin på hur man gör just det.

Utställningen Guy visas på Galleri Draken, Österlånggatan 25, Gamla stan 12- 24 oktober. Innan dess är det vernissage på Södra teatern på onsdag den 8 oktober och man kan se bilderna där även torsdag och fredag.

Erik Lundback.