– Jag vill gärna stödja allt som bidrar till och arbetar för människors lika värde. Jämlikhet och solidaritet borde vara självklart, men ännu finns fördomar och förutfattade meningar och dumheter att bekämpa. Som ambassadör ska jag göra så mycket gott som möjligt, säger konstnären Lars Lerin i samband med att han under torsdagen presenteras som ny ambassadör för EuroGames 2015 som hålls i Stockholm den 5 – 9 augusti.
EuroGames är mest känt som ett idrottsevenemang, men under de fem dagarna kommer även politiska och kulturella aktiviteter att genomföras.

Aleksa Lundberg

Tidigare i höst markerades det genom att dramatikern, skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg utsågs som ambassadör för spelen. För Lundberg är det frånvaron av transperspektiv inom idrotten, som till stor del bygger på uppdelningen ”man” och ”kvinna” som står i fokus för ambassadörsrollen.
EuroGames ordförande Jakob Jansson, ser engagemanget av Lundberg som ett sätt för eventet att få ett ”utökat tq-deltagande inom hbtq- och den organiserade idrotten, såväl nationellt som internationellt”. Dvs trans och queer-deltagande
Om dagens presentation av Lars Lerin säger Jansson att det är en ”ynnest” att få samarbeta med honom.
– Lars Lerin som har så många direkt och indirekta beröringspunkter med EuroGames Stockholm 2015. Djup, dimension och glöd förenar oss i en ibland melankolisk tillvaro. De enade och utmanande projekt vi planerar kommer bli en ny väg såväl för oss som för Lars, säger Jakob Jansson.


Anmäl ditt deltagande under EuroGames. Innan sista december får du billigare registreringsavgift.