– Att vi kommer ha två hbtq-kvällar tycker jag är helt naturligt, säger Cecilia Paul som i en av de två kortpjäserna kommer att gå på date med sin skådespelarkollega Sophia Heikkilä.

En date mellan två kvinnor och även i den andra kortpjäsen, båda skrivna av John Lundsten, finns en liten hbtq-twist då den frånskilda kvinnan skildes för att hennes man hittat en annan man. Nu är hon på date för att finna kärleken på nytt.

John har tidigare skrivit manus för flera populära tv-serier i Finland, bland annat såpan ”Salatut Elämät” (Dolda Liv) och den animerade satiriska serien Pasila. Nu är det första gången han skriver för teatern och om man har haft fördomar om teater som tråkigt blir de här komedierna som att se tv-komedi live.

Regissören Julian Garner

Regissören Julian Garner är även på sitt sätt med ”första gången” då det är första gången han regisserar på Svenska Teatern och när vi snackar efter repetitionen påstår han att han aldrig varit på en date trots att han varit gift två gånger. Men han är med glädje med i det här projektet där förhoppningsvis någon kan finna kärlek.
– Jag hoppas också att vi hittar en publik som kanske aldrig gått på teater förut, säger han

Det är ett nytt teater- och datingkoncept som Svenska Teatern bjuder på. 16:e maj är det speeddejting för HBTQ-män och 23:e maj för HBTQ-kvinnor. Så kallar Svenska Teatern det i sin information och jag påpekar att i begreppet HBTQ kan finnas heterosexuella transvestiter och blir glad för svaret jag får;
– Vi utesluter ingen man får komma på den speed date man känner för.