QX QX QX QX

The Wave som nyligen valts ut till Norges bidrag till Oscarsgalan är inspirerad av den tsunami som uppstod i norska Tafjord den 7 april 1934 då en stor del av ett berg rasade och skapade en flodvåg som tog livet av 34 människor. Känslan och vetskapen om att det kan hända igen ligger som grund för filmen. Det är tydligt att rädslan finns där bland invånarna där alla vet att fjället en dag kommer att rasa. Frågan är bara när? Några geologer tillsammans med filmens huvudperson Kristian märker snart att den dagen är närmare än alla trott.

Filmen är välgjord och snyggt filmad med magiska miljöer. Till skillnad från många amerikanska filmer inom genren så bryr jag mig om personerna, här finns inte några stora manliga muskelberg som alltid kommer till undsättning och bristen på klyschor gör allting än mer verkligt.

Det finns en obehaglig grundkänsla i filmen som successivt byggs upp med stor trovärdighet, både när det gäller handling och karaktärer vilket gör att jag blir riktigt berörd flera gånger. Vissa scener är så obehagliga att jag, tillsammans med resten av salongen skruvar på oss. När vågen oundvikligen väl kommer är alla helt tysta i biosalen och jag finner mig själv sitta inborrad i fåtöljen med totalångest.
Total.
Ångest.