Kulturrådet har gett en halv miljon kronor till projektet ”Unstraight Reserach på museum”. Pengarna skall användas för ett forskningssamarbete med HBTQI-perspektiv där Livrustkammaren, Historiska museet och The Unstraight Museum ingår.
Målet är att synliggöra berättelser ur HBTQI-historien som finns i museernas samlingar och skapa ett bestående resultat.
– Vi vill förändra inifrån och kommer att låta en forskare med särskild HBTQI-kompetens studera våra samlingar för att vi ska kunna lyfta fram nya berättelser än dem som tidigare varit kända, säger Lizette Graden, chef för samlingarna, Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet.

En forskare som disputerat i ett kulturvetenskapligt ämne skall anställas. Tjänsten är planerad att tillsättas från den 1 mars och ska finnas fram till den 31 december 2016. Forskningen ska bedrivas på båda museerna och syftet är att forskningsresultaten skall spridas till allmänheten.

The Unstraight Museum, som initierat projektet, har en vision om att HBTQI-historia framöver ska finnas representerad både i museernas basutställningar och i grundskolans historieböcker.
– Den som inte syns finns inte och kan därför inte kräva sina rättigheter, säger Anna Mazetti-Nissen ordförande i The Unstraight Museum.


Projektet använder förkortningen HBTQI som är en förkortning för begreppen homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner samt intersexuella. I den svenska rörelsen används främst begreppet HBTQ och i den internationella rörelsen LGBTI.