Jude Dibia är Malmös nya fristadsförfattare

Nigerianen Jude Dibia är Malmös nya fristadsförfattare, det innebär att han under 2 års tid får komma till Sverige för att skriva, fri från censur och förföljelse.

Kontroversiell författare

Dibia gjorde debut 2006 med boken Walking with Shadows, som kretsar kring en homosexuell man i Nigeria. Den var mycket kontroversiell när den släpptes eftersom det var den första nigerianska boken med en homosexuell huvudperson. Samkönade relationer är i dag inte lagligt i Nigeria.

Den 6 juni 2015 anlände Dibia till Malmö för att slutföra flera stora litterära projekt.

– Jag hoppas kunna vara ett stöd för många oliktänkande i Nigeria och Afrika. Framförallt de som ser mänskliga rättigheter som något inklusivt och inte förbehållet ett fåtal, säger han i ett pressmeddelande från Malmö stad.

Under 2010 lanserade Malmö stad fristadsprogrammet för förföljda författare och journalister. Fristadsprogrammet innebär att en verksam konstnär som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium och fri bostad för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde.