Nära 80% av Auktionsverkets verk såldes under torsdagen då svenskt och utländskt måleri gick under klubban. Högst pris, 2,6 miljoner, betalades för Carl LarssonsAnna-Johanna”.
På Auktionsverket fanns även en skulptur av Carl Milles som minst sagt har homohistorisk betydelse. Den 59 cm höga mörkpatinerade bronsskulturen med ett Ganymedesmotiv heter Vingarna och modellerades i Garmisch 1908.

Eugene Janssons ”I vårsolens glans, motiv från Djugården”

Vingarne heter även världshistoriens första film med gaytema. En film av svenske Mauritz Stiller från 1916 med Lars Hanson i huvudrollen. Filmen som hittades i Norge på 1990-talet efter att ha varit försvunnen under en lång tid bygger på danske Herman Bangs roman Mikaël och berättar, likt Thomas Manns samtida roman Döden i Venedig, om en äldre mans olyckliga kärlek till en yngling. I filmen står ynglingen modell för den äldre skulptörens staty, Vingarne. Filmen hade premiär den 9 april på ärevördiga Röda Kvarn, numera shoppinghus.
På Auktionsverket såldes statyn för 72 000 kronor (utropet var 60 – 80 000).
Samma pris gick Eugène Janssons vackra pastell I Vårsolens glans, motiv från Djurgården för på Bukowskis höstauktion. Två sjömän talar med varandra sittande på en parksoffa. En av männen ser vi ansiktsuttrycket på och det råder ingen tvekan om att de två männen uppskattar samvaron. Tavlan ger oss unga män strålande av kärlek till varandra och till det grönskande livet. Eugène Jansson gav ofta och helt ogenerat uttryck för sin homosexualitet och blev därmed, tillsammans med Stiller och i allra högsta grad Gösta Adrian Nilsson konstnärliga pionjärer i en tid då faktiskt homosexualitet var förbjudet.

Kristinaorträtt av Sebastien Bourdon
Kristinaporträtt av David Beck


På Auktionsverket fanns två porträtt av Drottning Kristina. Homokult av högsta klass! Dels såldes Sebastien Bourdons (tillskriven) olja på duk, 55,5 x 46,5 cm som funnits i en europeisk privatsamling. Porträttet finns omnämnt i Karl Erik StenebergsKristinatidens måleri” och finns registrerat i Svenska porträttarkivet. Slupriset blev 70 000 på ett utrop 80- 100 000 kronor.
”Bara” 18 000 (utrop 20-25 000) blev slutpriset för det andra porträttet av vår stora drottning. Det är tillskrivet David Beck och finns även det med i Svenska porträttarkivet. Oljan har Friherre C.A.F. Åkerhielm som proveniens.
Väl inne på kungligheter kan noteras att en 1700-talsteckning på papper av Carl August Ehrensvärd där en annan majestätisk ”gay”-hjälte Gustav III mottar Guds välsignelse inför kriget mot Ryssland 1789 såldes på Auktionsverket. Den lilla teckningen i brunt bläck, 19 x 31 cm, gick för 30 000 (utrop 30-40 000).
Även på Bukowskis var det Carl Larsson som gick bäst, drygt 2 miljoner gick ”Bolla II” för.
Näst på tur under den stockholmska auktionshösten står Auktionsverkets Grafik den 11 december och Lilla Bukowskis jubileumsaukion 15-16 december.

Läs även:
Fantastiska GAN på höstauktionerna

GAN och Pyk på auktion Fortsatt höga utrop för Gösta Adrian Nilsson