Det här berättar journalisten Christina Wassholm i sin bok ”Vi är Serbiens hjärta” som släpps den 10 december. På tisdag kan du möta några av bokens huvudpersoner i ett samtal på Kafé Copacabana. Qx.se fick tag på författaren på väg i en taxi mellan en radiointervju och ett ABF-seminarium.

Hur är gaylivet i Serbien?
– Under jorden! Det finns inte någon acceptens för homosexuella på någon nivå. Nyligen stod en politiker i parlamentet och spydde ut sitt böghat. Hon ifrågasatte varför en HBT-organisation för första gången fått ett statligt bidrag. Hon undrade varför ska man ge skattepengar till bögar. 70 procent av befolkningen anser att homosexualitet är en sjukdom, och det finns ingen förståelse för behovet av träffställen och prideparader. Trots motståndet är queerorganisationerna framgångsrika, gränserna flyttas framåt men många riskerar sina liv, bokstavligt talat. Det finns mycket hot och våld.

Varför vill du berätta det du gör?
– Jag gillar Serbien. De kreativa krafterna och aktiviströrelserna som försöker göra Serbien till ett ställe där alla kan känna sig trygga oavsett kön, sexuell läggning eller religion. Den allmänna bilden av Serbien är väldigt trist och grå, med rapporter om nationalism och krigsförbrytelser. Men det finns så många coola aktivister som vågar kämpa för bättre rättigheter och mot det starka patriarkatet – Personer som vill göra upp med Serbiens roll i kriget under 90-talet.

Det har ändå talats om att Eurovision Song Contest i Belgrad var viktigt ur ett HBT-perspektiv, eller?
– Det var bra att arrangemanget gjordes utan att någon enda kom till skada. Det var ju gayklubbar varje dag i veckan då. Men många vittnar om att det är en sak när Europas ögon riktas mot landet, och en annan när kamerorna stängs av och strålkastarna släcks.

Men trots detta så vill du ändå tipsa om landet för gayturister?!
– Det är en galen och rolig stad, man vet hur kvällen börjar men aldrig hur den slutar. Det finns en alternativ kultur som växt fram ur isoleringen och genom att man får skapa saker själv. Folk är också väldigt nyfikna om man kommer som gäst. Alla mina vänner har haft en fantastisk tid där och befolkningen gillar att visa upp sin stad.

Vilket är ditt bästa klubbtips?
– Det finns en jättebra klubb som heter Loud and queer. Man måste anmäla sig innan med SMS, men ibland kan man komma in ändå. Bakom den står en organisation som heter Gay-straight alliance. Sedan så finns Queer Belgrad-festivalen i månadsskiftet september/oktober varje år. Då är det party och politik.

Vad händer på tisdagskvällen på Copacabana?
– Då är det ett samtal mellan några av dem som är med i min bok, en kille och två tjejer som berättar om sina strategier för att bryta homofobin i det samhälle de lever i. De visar korta filmsnuttar och foton från sina aktioner. De är inte riktigt överens så det kan nog bli intressant!

”Vi är Serbiens hjärta” i QX Shop
Copacabana i QX GayMap

Vi är Serbiens hjärta – Boksläpp på Copacabana
Tisdagen den 9 december kl. 19.00, Kafé Copacabana, Hornstulls Strand 3. Stockholm