(- eller ja, nästan i alla fall…)

Så var det äntligen dags! Sex veckors vaskande är över innan lördag blir söndag vet vi vilket bidrag som får representera hemmanationen i Eurovision i Malmö i maj. Alla undersökningar pekar mot att det blir YOHIO, men under genrepet igår var det Anton Ewald som rev ner störst jubel, och den internationella juryns röster kan bli mera avgörande än någonsin – men mer om det senare och över till programmet.

När Melodifestivalen går i mål i kväll så gör den det nämligen med besked och vi bjuds på alldeles briljant underhållning. Från inledningsnumret där gamla (och framtida) Eurovisionprogramledare sjunger om att vinnaren ska till Malmö till Abbas Kisses of Fire via en otroligt vacker version av Euphoria med Loreen och en barnkör bestående av döva elever från Manillaskolan till en technoversion av 30-årsjubilerande Främling med Carola. Roligt, lyxigt och gripande om vartannat. Dessutom dyker Lynda Woodruff ,finalfavoriten från i fjol spelad av Sarah Dawn Finer, åter upp i en riktigt rolig Eurovision-sketch. Addera så en förhoppningsvis riktigt spännande omröstning till det och ni har en show väl värd att fortsätta vara Sveriges ohotat största TV-program.

Så vem vinner då? Vi har försökt att nysta i det lite (men först lite bilder från genrepet)…

Här har vi synat startfältet närmre och ger oss på att tippa hur det går…

The One & Only: Carola.

Ulrik Munther

Ken: QX QX QX QX

Ronny:QX QX QX

Formkurva: Nog känns det lite som den på pappret så stora favoriten aldrig fick riktig fart efter Malmö-avancemanget? Förra årets trea har legat halvhögt både på listor och i favoritundersökningar, men möjligen kan den internationella juryn (som älskade Ulrik ifjol) lyfta honom till toppen. Ett plus också för att numrets gjorts om lite och getts mera livekänsla mot slutet lagom till finalen.

Tänkbar placering: Topp fem.

Eurovisionchanser: Mycket goda. Kanske de bästa i hela finalfältet. Låten är bredare än en amerikansk motorväg och Ulriks Emil i Lönneberga-utseende kan locka fram moderskänslor i hela Europa.

The One & Only: Carola.

David Lindgren

Ken: QX QX

Ronny: QX QX

Formkurva: Förra årets skräll-kille får i år plötsligt dras med de lägsta oddsen för att vara den som kommer sist – trots att han gör precis samma grej. What a difference a year make…

Tänkbar placering: Nedre halvan

Eurovisionchanser: I ett Eurovision just nu tokfattigt på show och pop skulle David lätt kunna bli en succé och norpa en riktigt, riktig bra placering.

The One & Only: Carola.

State of Drama

Ken: QX QX

Ronny: QX QX QX

Formkurva: De har ett av få av årets Melodifestivalbidrag som spelas på P3 (och är utan tvekan årets största skräll i finalstartfältet) med där slutar nog triumftåget för de sköna State of Drama-grabbarna och deras ballad. Detta trots att sångare-Emil belägrar kameran och att hunkfaktorn är hög i bakgrunden.

Tänkbar placering:Garanterat nedre delen. Sist?

Eurovisionchanser: Medelmåttiga. Vartannat år kan Turkiet komma tvåa med sådant här. Vartannat kan Slovenien komma sist i en delfinal.

The One & Only: Carola.

Anton Ewald

Ken: QX QX QX QX QX

Ronny: QX QX QX QX

Formkurva: Festivalens just nu största hit har gått ifrån att vara småfnissad åt på grund av sin mikrofonteknik i Göteborg, via en triumfatorisk återkomst i Andra Chansen, till att bli en av favoriterna i finalen. Inte illa jobbat av 2013-års egen Manboy.

Tänkbar placering: Trea.

Eurovisionchanser: Goda. Snygga killar som kan sjunga och dansa brukar fungera. Dock måste det läggas in en brasklapp för att det i så fall inte kommer att se ut eller låta som i kvällens final. Begging är ju en låt med mycket inspelade kör-partier, och det är inte tillåtet hos storebror ESC.

The One & Only: Carola.

Louise Hoffsten

Ken: QX QX

Ronny: QX QX

Formkurva: Stabil. Louise och hennes döda fiskar har växt hos oss båda, även om vi fortfarande tycker långt bättre om henne än den anonyma radiolåt hon begåvats med, och hon verkar ha stort stöd ute i stugorna.

Tänkbar placering: Mitten. Fast hon kan kanske komma oväntat högt bara på att sticka ut som ensam kvinna i startfältet.

Eurovisionchanser: Mycket små. Den här typen av små-anonyma radiolåtar går det just nu 30 på ett dussin av i årets Eurovision.

The One & Only: Carola.

Ralf Gyllenhammar

Ken: QX QX QX

Ronny: QX QX

Formkurva: Konstant hög. Vi har ju i flera år sagt att ”rocken är den nya schlagern” och i så fall kan farbror Ralf mycket väl vara vår nya Charlotte Perrelli. Lagom till Friends Arena har Riff-Raffe dessutom adderat ännu mera eld till årets redan hetaste Melodifestivalnummer. I alla bemärkelser.

Tänkbar placering: Sämst tvåa.

Eurovisionchanser: Bra rock på riktigt med en grym låt i botten fungerar precis lika bra i öst som i väst.

The One & Only: Carola.

Ravaillacz

Ken: QX

Ronny: QX

Formkurva: Ingen tror väl på det här som slutsegrare, inte minst de fyra självgoda herrarna själva, som verkar ägna varenda ledig stund åt att berätta hur fånig de tycker den här tävlingen (och dess fans) är. Vi är alltid för åldersblanding, humor och bra röster i festivalen – men ett lokalrevynummer från 1995 hör inte hemma i en final i Sveriges största musiktävling. Det står vi fast vid.

Tänkbar placering: Allt annat än nedre halvan vore en katastrof.

Eurovisionchanser: Onödigt att diskutera. De här herrarna skulle aldrig kunna ta ledigt så länge från sina riktiga, viktiga jobb att de skulle kunna åka i väg och representera Sverige i ESC.

The One & Only: Carola.

Sean Banan

Ken: QX QX QX

Ronny: QX QX QX

Formkurva: Alla Sveriges barn kommer få stanna upp extra länge i kväll för att få se sin hjälte i finalen, något de blev snuvade på ifjol, och bara där har Sean Banan redan sin vinst i kväll. Rösterna kommer regna in från dessa barn, men den internationella juryn lär (helt rätt) stoppa detta färgglada konfettiregn från att bli något annat än kvällens härligaste shownummer.

Tänkbar placering: Mitten

Eurovisionchanser: Ska man döma efter internationella röster på sociala medier och fans på plats så är Seans ”alla-ska-med-karneval” lika het som tubsockor i loafers.

The One & Only: Carola.

Robin Stjernberg

Ken: QX QX QX QX

Ronny: QX QX QX QX QX

Formkurva: När joddlar-Robin står på scen för tredje veckan i rad så är det med ett märkbart högre självförtroende än i Malmö och med en iTunes-etta i bagaget. Rättvist säger vi som gärna hade sett både Robin och You i Eurovision.

Tänkbar placering: Topp fem.

Eurovisionchanser: Goda. Låten skulle sticka ut rejält i startfältet.

The One & Only: Carola.

YOHIO

Ken: QX QX QX

Ronny: QX QX QX

Formkurva: Det är svårt att förneka att YOHIO och hans Visual Kei-stil är årets snackis och att han är en av kvällens största favoriter. Att den här platta dansbandsdängan skulle vara en favorit av Euphoria-dimensioner (som diskuterats i vår blogg) vägrar vi dock gå med på. Killen är ett fenomen och en fascinerande artist, men låten luktar Anna Bergendahl-hype.

Tänkbar placering: Toppen.

Eurovisionchanser: Svårt att säga. Eurovisionpubliken har en tendens att se igenom kostymer och inte rösta på tunna låtar. Å andra sidan är YOHIO själv en grym specialeffekt som räcker åtminstone första lyssningen – och i år behövs bara en enda lyssning för Sveriges bidrag.