Danska Emelie de Forest har varit undertecknads favorit sedan hon gjorde entré i den danska uttagningen med Only Teardrops, och i kväll blev jag övertygad om att hela Europa kommer att dela min uppfatting hela vägen genom finalen. Det danska bidraget är nämligen en perfekt kombination av Europaförenande skogsråcharm och oemotståndlig refrängstark etnopop och har det där lilla extra.
Nej, det är ingen europeisk jättehit a´la Euphoria, men en sådan vinnare kommer inte varje år. I år är den däremot klart starkast och kommer att ta hem det, det är jag övertygad om.

Förutom Danmark tog sig även favoriterna Ryssland, Irland och Ukraina vidare, och sist men inte minst Nederländerna, som inte varit i final sedan 2004. Holländska nittiotalsstjärnan Anouk kan vara den som ger landet upprättelse i Eurovisionsammanhang. Hennes femtiotalsdoftande Birds berör inte mig vidare mycket, men det känns välförtjänt att en annorlunda satsning med ett känt namn ger resultat.

Förlorarna då? Well, för forna Jugoslavien-kvartetten Slovenien, Serbien, Kroatien och Montenegro slutade resan lite överraskande i ESC13. Att ingen av de bidragen gick vidare är lite konstigt med tanke på att minst ett par balkanbidrag brukar sluta i final. Att rätt trista Österrike och Cypern inte tog sig vidare överraskade väl däremot ingen?

Programmet i stort var tveklöst en stor framgång. Petra Mede strålade som programledare och var både tydlig, rolig och förtroendeingivande. Jag fullkomligt älskar hennes resa genom Eurovisionhistorien och imponeras hur sömlöst SVT fått in henne i femtio år gamla klipp. Otroligt snyggt!
Överlag är jag imponerad över vilket rappt, berörande och snyggt program SVT levererar: Det Kleerup-tonsatta dansnumret med studsbollsavslut, Loreen-öppningen med barnkören och den vansinnigt snygga scenen och fjärilstemat. Jag längtar redan till torsdagens program där vi får möta ett betydligt starkare startfält: Norges suggestiva electropop, San Marinos mäktiga schlagerballad (som övergår i mäktig Europop), och Azerbajdzjans mäktiga hunkballad. Men mer om det då.

De som tog sig vidare:
Irland
Moldavien
Litauen
Estland
Vitryssland
Danmark
Ryssland
Belgien
Ukraina
Nederländerna